Med bakgrunn i medieoppslag om en hendelse knytta til veterinærvaktordninga, ble det i formannskapets møte den 7.september 2021, stilt en del spørsmål fra varaordfører Espen Ludviksen.

Kommunedirektøren har i ettertid fått oversendt spørsmålene som grunnlag for et svar tilbake.

  1. Det etterlyses en gjennomgang av vaktordninga

Vaktordninga er et samarbeid mellom 4 kommuner; Harstad, Kvæfjord, Tjeldsund og Evenes, med Harstad som administrasjonskommune.

Gjeldende vaktordning er etablert med bakgrunn i offentlig anbud i 2016. Med virkning fra 1. januar 2017, er det inngått kontrakt med tre veterinærforetak som til sammen dekker 100 prosent av vakttida. I løpet av kontraktsperioden er en aktør slutta og en annen har overtatt.

Kontraktene går ut den 31.12 2021 og kan ikke forlenges. Vi har derfor arbeidet en tid med å forberede en ny anbudsrunde. Dette gjøres i samarbeid mellom involverte kommuner og innkjøpsavdelinga i Harstad kommune.

I den forbindelse har vi også bedt om, og fått, innspill fra veterinærene om hva som bør endres og tilpasses i forhold til dagens ordning.

  1. Hvilken økonomi legger kommunen ned i vaktordninga?

I utgangspunktet er det staten som skal finansiere vaktordninga gjennom midler som avtales over jordbruksavtalen. Landet er delt inn i vaktdistrikter som mottar et standard øremerka tilskudd.

I tillegg til dette tilskuddet bruker de fire kommunene som samarbeider i dette vaktdistriktet, ca. 450.000 kr pr år for å støtte vaktordninga. Harstad kommune dekker halvparten av dette.

Det må sannsynligvis påregnes at dette beløpet ikke blir mindre i fremtiden.

  1. Hvordan forpliktelse har de som er med i ordninga?

Her legges det til grunn at spørsmålet gjelder de veterinærforetak som deltar i ordninga.

I det anbudet som ble lyst ut i 2016 og derav i de påfølgende kontraktene, er veterinærvakta organisert som ei vaktordning for alle dyreslag. Det er ikke gjort noen deling mellom dyreslag, og vakthavende veterinær har vaktansvar for alle dyreslag.

I kravspesifikasjonen blei det den gang ikke stilt krav til at veterinær skulle ha tilgang på dyreklinikk, selv om de fleste hadde/har slik tilgang.

Vakthavende veterinær skal være tilgjengelig på sin vakt, men på grunn av den måten vakta er organisert på nå, vil det kunne oppstå tilfeller der veterinæren ikke er tilgjengelig der og da.

Eksempel på dette er bl.a. at vaktveterinær kan være på oppdrag i ytterkanten av distriktet, samtidig som det kan oppstå et akutt behov et annet sted i vaktdistriktet. I slike tilfeller vil det kunne være tilfeller der dyreeier får hjelp senere enn ønska eller at de oppsøker veterinærer i annet distrikt.

De erfaringene som er gjort den siste tiden samt at forventninga hos dyreeier til ordninga har endra seg betydelig de siste årene, gjør at det vil være behov for ei anna organisering i fremtidige anbud og vaktkontrakter.

  1. Har vi ei forsvarlig vaktordning?

Ut i fra redegjørelsen på spørsmåla over her, så er det vanskelig å gi et entydig svar på dette.

Vår erfaring, og de tilbakemeldinger vi får, tilsier at for de aller fleste så fungerer ordninga tilfredsstillende og på en forsvarlig måte. Særlig gjelder dette tilbakemeldinger fra produksjonsdyreiere/stordyreiere. Vi har få eller ingen negative tilbakemeldinger i dette segmentet.

Så har vi eksempler på at noen kjæledyreiere/smådyreiere opplever at tilbudet ikke er tilfredsstillende. Dette skal vi selvsagt ta på alvor og forsøke å gjøre noe med.

Den siste tids endringer i eierstruktur og organisering av de store veterinærforetakene samtidig som de har etablert fullt utrusta dyresykehus, har ført til at forventningene til tjenesten også utenom ordinær dagtid har økt, spesielt hos smådyreiere.

Dagens tilbud med veterinærvakt tilfredsstiller ikke fullt ut disse økte forventningene. Det må derfor gjøres noen tilpasninger i ordninga slik at vi på en bedre måte kan tilfredsstille alle behov.

  1. Hva skal til for å løse den vanskelig situasjonen som har oppstått?

Som det er redegjort for i dette notatet, skal vi nå utlyse et nytt anbud som skal gjelde fra 1.1.2022. Som et ledd i dette har vi gjennomgått siste tids hendelser og fått tilbakemelding fra involverte veterinærer.

Med grunnlag i dette har vi god tro på at vi skal få til ei enda bedre ordning enn dagens. Gjennom gode avtaler, gode rutiner og samarbeid mellom involverte parter vil vi forsøke å bygge ei vaktordning som er så robust som mulig.

Dette er også avhengig av at det er nok veterinærforetak som vil/ønsker å ha vakt og at vi har en økonomi i ordninga som sikrer dette.

 

Hugo Thode Hansen

Kommunedirektør