Kommunedirektør Hugo Thode Hansen er fornøyd med at det er et solid positivt driftsresultat som er mye bedre enn budsjettert.  Driftsresultatet utgjør 3,4 % av brutto driftsinntekter. Det er høyere enn kommunestyrets målsetning om et driftsresultat på 2 % og de statlige anbefalingene på 1,75 %.

Ser man på kommunen som juridisk enhet (dvs. inklusiv Harstad Havn KF), blir driftsresultatet på 94 million kroner, noe som utgjør 3,5 % av driftsinntektene.   

Summen av oppsparte midler er på 379 million kroner, hvorav 8 millioner må brukes til investeringstiltak. Dette er samlet en økning på 53 millioner kroner fra 2021, samtidig som nesten 38 millioner ble brukt til egenfinansiering av investeringene i stedet for å styrke disposisjonsfondet ytterligere.

I 2022 investerte Harstad kommune for 425 million kroner. Investeringsnivået har over år vært svært høyt. Det gjør at lånegjelden nå er 3,24 milliard kroner. Det utgjør 122 % av driftsinntektene til kommunen og 130 000 kroner per innbygger. Lånegjelden er så og si uendret det siste året.   

Hovedforklaringer til resultatet  

Driftsresultatet skyldes i hovedsak følgende forhold:   

+Økte frie inntekter, i hovedsak fordi skatteinntektene på landsbasis ble vesentlig høyere enn forventet

+Lavere pensjonskostnader enn budsjettert 

+Større inntekter fra Havbruksfondet enn budsjettert, samt positivt resultat av andre inntekter og utgifter fellesområdet  

-Merforbruk i driften av tjenesteområdene  

Utfordringer fremover  

- Samlet sett er kommuneøkonomien i god forfatning. Den er stram, men vi har penger på bok. Det gjør at vi har kontroll, sier Hansen.  

Det er imidlertid særlig to ting som er bekymringsfullt, og som krever særskilt oppmerksomhet fremover.

Det ene er at den ordinære driften på tjenesteområdene viser et merforbruk. I hovedsak ligger dette på Helse og omsorg. I 2022 var dette merforbruket på tjenesteområdene samlet sett på nesten 35 millioner kroner, hvor Helse og omsorg alene har et merforbruk på 68,5 millioner kroner. 
Hovedårsaken til det positive driftsresultat skyldes merinntekter, og en stor del av disse er inntekter kommunen ikke kan påregne i 2023. 

- Det andre som vil skape utfordringer fremover, er økte rente- og avdragsutgifter. Avdragsutgiftene vil øke ytterligere som en konsekvens av et meget høyt investeringsnivå grunnet at kommunen har vedtatt store satsinger. I tillegg er vi utsatt når rentenivået heves ytterligere. Dette er utfordringer vi tar tak i, sier kommunedirektør Hugo Thode Hansen.   

- Det er derfor nødvendig å fortsette arbeidet med å redusere driftsutgiftene, for å finansiere de økte rente- og avdragsutgifter samt at det vil bli nødvendig å styrke Helse og omsorgssektoren ytterligere i årene fremover. 
Det betyr at det fortsatt er behov for moderasjon med hensyn til nye tiltak, samt omstilling av eksisterende drift, sier Hansen.  

Godt samarbeid  

Harstad kommune er en stor virksomhet. Den har cirka 2 350 ansatte fordelt på 1877 årsverk, og en omsetning i driften på nesten 2,7 milliard kroner. I 2022 investerte kommunen for 425 million kroner. Kommunen har ansvar for viktige velferdstjenester til alle aldersgrupper, forvaltningsoppgaver og er i tillegg en tilrettelegger for samfunns- og næringsutvikling.   

- God samhandling med ansatte, tillitsvalgte og folkevalgte har vært og vil i fortsettelsen også være viktig for å oppnå gode samfunnsmessige resultater og trygg økonomisk styring, avslutter kommunedirektør Hugo Thode Hansen.  

Videre behandling  

Årsregnskapene for 2022 er oversendt revisjonen i dag.    

Revisjonen skal avgi sin revisjonsberetning snarest, og senest 15.04.2023.  

Regnskapstallene gjennomgås og analyseres nå av administrasjonen. Utdypende opplysninger vil framkomme i kommunens årsrapport for 2022.  

Ytterligere informasjon framkommer av vedlagte regnskapsdokument og foiler fra presentasjon av regnskapet for formannskap, tillitsvalgte og presse.  

 

Harstad, 20.02. 2023  

 

Hugo Thode Hansen  
kommunedirektør 

John G. Rørnes                           Turid Norlunn Hanssen 
økonomisjef                               regnskapsleder 

Vedlegg:    
Årsregnskap med revisors beretning
Regnskap Harstad havn med revisors beretning
Konsolidert regnskap med revisors beretning
Presentasjon 

Se opptak fra presentasjonen.