Trygge lokalsamfunn i Harstad kommune vil markere dagen ved å dele ut reflekser til alle skoleelever og alle skoler og barnehager er oppfordret til å markere dagen med aktiviteter som fremmer refleksbruk. I tillegg vil vi, sammen Politiet og NAF, stå på Sjøkanten senter og dele ut reflekser.

Refleks gir deg ti istedenfor to sekunders reaksjonstid

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere. Det er ofte forskjellen på liv og død.

Undersøkelser at kun 4 av 10 nordmenn bruker refleks. De voksne er aller dårligst på bruken, men er heldigvis flinke til å utstyre barn med refleks – selv om de bruker det i for liten grad selv.

Det er viktig å huske på at du trenger refleks også når du beveger deg på områder med gatebelysning. De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene og som oftest når folk skal krysse gaten. På samme tid gjør lys fra butikker, biler og andre kjøretøy at du som går til fots blir grå og lite synlig i bybildet. Bruk derfor alltid refleks i like stor grad i lysene fra byen som når du er ute i terrenget.

Slik bruker du refleksen riktig

  1. Fest refleks på alle jakker og bagger
  2. Bruk refleks som beveger seg når du går, de synes best
  3. Heng refleksen i knehøyde
  4. Bruk to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter
  5. Sjekk at refleksen ikke er veldig ripete – da virker den dårligere

Kilde: https://www.tryggtrafikk.no

Refleks er en billig livsforsikring! Bruk 5 minutter av refleksdagen på å feste refleks på alle jakkene i familien. Sammen kan vi skape et tryggere lokalsamfunn 😊