Dokumentet ble behandlet i kommunestyret 27. juni 2024, lagt ut til offentlig høring 3. juli – 7. august 2024 og fikk sin endelige behandling i kommunestyret 26. september 2024.
En planstrategi er ikke en plan, men et verktøy som setter rammer for kommunens planlegging.
Planstrategien skal styrke den politiske styringen av hvilke planoppgaver som bør prioriteres og gjennomføres i valgperioden. En god planstrategi bør være tydelig på prioriteringene, den bør være realistisk og tilpasset kommunens behov.
Plan- og bygningsloven krever at planstrategien skal ta stilling til om gjeldende kommuneplan skal videreføres, eller om det er behov for å gjøre endringer. Kommunestyret må vedta planstrategien senest ett år etter konstituering. Gjennom planstrategien skal utviklingstrekk og kommunens planbehov drøftes. Utviklingstrekkene gjenspeiles blant annet av befolkningsutviklingen, innbyggernes levekår og folkehelse, næringslivsutvikling i kommunen, oppvekstsvilkår, miljø og klima, samferdsel og infrastruktur.
Planer i Harstad kommune Harstad kommune skal både være planmyndighet, tjenesteyter og samfunnsutvikler. Kommunal planlegging er en viktig del av demokratiet, både gjennom å legge til rette for at innbyggere kan medvirke og gi innspill, og for at politikerne skal kunne sette mål og retning.
Planer er ressurskrevende å både lage og følge opp. Det er derfor nødvendig at kommunen nøye vurderer hva som er behovet, og hva som er nødvendig og tilstrekkelig omfang av planene som skal gjelde. Harstad har over flere år ikke hatt ressurser til overordnet samfunnsplanlegging. I tiden fremover bør kommunen vurdere hva som skal til for å jobbe målrettet for god samfunnsutvikling.
Gjennom god og hensiktsmessig kommunal planlegging kan vi sørge for å møte utfordringene fremover, og sikre at vi bruker ressursene våre på en god måte.
- Les selve planstrategien her.
- Les plantabellen her.
- Les kunnskapsgrunnlaget her.