Det nye opplærings- og simuleringssenteret skal åpne for et tettere samarbeid mellom ansatte, studenter og frivillige. Sammen skal de bygge kompetanse for fremtidens utfordringer – til beste for hele regionen.  Fra venstre: Elin Vang (fagkoordinator heldøgn omsorg), Rolf Arne Iversen (anestesilege, UNN Harstad), Gry Tufte Gerhardsen (konstituert driftsleder, UNN Harstad), Annette Tøllefsen (fagsykepleier, UNN Harstad), Rita Vasseng (Norske Redningshunder), Merethe Sætran (Norsk Folkehjelp), Tone Trøite (Norges Røde Kors), Øyvind Arntzen (enhetsleder helse og mestring), Lill-Marit Arntsen (fagkoordinator bo og oppfølging), Hanne Berg (fagkoordinator helse og mestring) og Linda Kvam Hansen (fagkoordinator aktivitet og hjemmesykepleie). Ikke til stede på bildet: UIT Harstad ved Trine Bruun Harberg, Instituttleder for helse og omsorgsfag UIT Harstad, og Carina Karlsen, universitetslektor UIT Harstad Foto: Øivind Arvola

– Dette senteret blir en fantastisk ressurs for alle oss som jobber med helse og beredskap, sier Hanne Berg, fagkoordinator for helse og mestring i Harstad kommune.

 En arena for læring og samarbeid

Det nye opplærings- og simuleringssenteret skal være en øvingsarena tilrettelagt for undervisning, tverrfaglig samarbeid, ferdighetstrening, simulering og egentrening.

Det nye senteret er resultatet av et banebrytende samarbeid mellom Harstad kommune, UNN Harstad, UIT, og frivillige beredskapsorganisasjoner som Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Redningshunder.

Kompetanse i system

Senteret vil gi kommunen en etterlengtet mulighet til å sette kompetanseheving i system for hele helsetjenesten.

– I dag er det utfordrende å få til opplæring på tvers av ulike tjenesteområder, blant annet på grunn av mangel på lokaliteter, utstyr og felles planlegging, sier Øyvind Arntzen, enhetsleder for helse og mestring.

Gjennom det tverrsektorielle samarbeidet vil det bli lagt til rette for målrettet, felles aktivitet på tvers av sektorer, fagområder og organisasjoner. Ved å dele lokaliteter, utstyr og faglige ressurser kan alle parter bidra til å styrke den totale kompetansen på best mulig måte.

Heller ikke UNN eller UIT har hatt tilstrekkelige lokaliteter til dette formålet tidligere, men med det nye senteret vil også disse aktørene få en dedikert arena for trening og samarbeid.

 Et unikt samarbeid

– At vi får være en del av dette samarbeidet, betyr mye for både oss og befolkningen vi skal hjelpe. Trening i realistiske situasjoner med hensiktsmessig utstyr er avgjørende for å kunne yte god hjelp når situasjoner krever det, forklarer Merethe Sætran fra Norsk Folkehjelp. Hun legger til at for beredskapsorganisasjonene er verdien av samtrening med profesjonelle helsetjenester enorm, særlig når det gjelder kommunikasjon mellom aktørene.

–  Å delta i trening sammen med helsetjenesten gir stor læringsverdi, både som observatører og aktive deltakere. Vi har lenge savnet en arena hvor vi kan trene sammen på en realistisk og målrettet måte, sier Merethe Sætran i Norsk Folkehjelp

 Gradvis utvikling

Oppstarten av senteret vil skje trinnvis, med stadig flere ressurser og aktiviteter etter hvert som erfaringene vokser. Kommunen har allerede sendt fem ansatte på facilitator-kurs i regi av Ferdighets- og simuleringssenteret (FOSS) i Tromsø.

– Disse personene blir nøkkelressurser for den videre utviklingen av senteret, sier Gry Tufte Gerhardsen, konstituert driftsleder ved UNN Harstad. 

– Deres kompetanse vil bidra til at vi bygger en felles kultur for simulering og læring, og vi søker nå  etter en fagkoordinator som kan være med å bygge opp et tverrfaglig læringsmiljø for å møte morgendagens utfordringer.

 En investering i fremtiden

Prosjektet støttes av flere aktører, blant annet UNN og kommunene i helsefelleskapet Troms og Ofoten, som har bevilget samhandlingsmidler på 1,7 millioner kroner årlig til drift og utstyr. Samfunnsløftet SNN har også gitt et tilskudd på 700 000 kroner til felles utstyr.

– Dette prosjektet skiller seg ut som et unikt samarbeid på tvers av sektorer, sier Stig Sæter, banksjef i SpareBank1 Nord-Norge. 
– Det er nettopp slike initiativ som driver utviklingen i regionen.