Harstad kommunes smitteoppsporingsteam har nå sporet opp og vært i kontakt med 25 nærkontakter etter at en person bosatt i Harstad fikk påvist koronasmitte lørdag. 21 har testet negativt, og tre ble testet søndag. Alle disse er i karantene. Noen av nærkontaktene skal testes på nytt i løpet av uka, siden det er kort tid siden de var eksponert for smitte. De vil bli kontaktet.

En person har fått påvist koronasmitte. Personen er bosatt i Harstad. 

Smitteoppsporing

- Vi er i full gang med smitteoppsporing også rundt det nye tilfellet. Personen tilhører sammen omgangskrets som tilfelle som ble oppdaget lørdag, og vi tar kontakt med personens nærkontakter og tester disse fortløpende, sier ordfører i Harstad, Kari-Anne Opsal.

Isolert

Så langt er ingen alvorlig syke, og også den nye smittede er isolert i eget hjem. Kriseledelsen vil tre sammen mandag morgen for å se hvordan kommunen skal håndtere det lokale utbruddet videre.

- Det er foreløpig ingenting som tilsier at vi må gjøre noen flere tiltak akkurat nå, men det vil flere testresultater avgjøre. Da får vi svaret på hvor stort dette utbruddet er, sier Opsal.

Fortsatt dugnad – avstand og hygiene

- Det er viktig nå at vi klarer å begrense smitten, slik at vi fortsatt kan ta godt vare på våre innbyggere og ha en trygg og god hverdag. Det har vi klart til nå, og det skal vi klare fremover også, legger Opsal til.

- Som denne situasjonen viser, så er ikke pandemien over. Den enkelte innbyggers innsats – det du og jeg gjør - er fortsatt nøkkelen til at vi klarer å holde smittesituasjonen under kontroll.  Det betyr at vi må holde oss hjemme hvis vi er syk, ha gode hånd- og hostehygiene – og holde avstand til hverandre. Husk meteren. Den kan være livreddende, sier ordføreren. 

Bli hjemme og ta test hvis du mistenker at du er smittet

Alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19, skal holde seg hjemme - og får anledning til å teste seg uten å konferere med lege først.

Dette gjelder følgende personer:

  • Alle med akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
  • Alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter reise i rødt eller gult land de siste 10 dagene

- Det er viktig at de tar kontakt med pandemitelefonen og tester seg, slik at vi får kontroll på smitteutbruddet så raskt som mulig, sier Opsal.

Økt testkapasitet

- Vi opplever større pågang på pandemitelefonen nå etter ferien, og vi ber folk være tålmodig, sier Opsal.

- Da vi åpnet linjene søndag registrerte vi over 500 innringninger de første minuttene. Vi har økt bemanningen to ganger siden lørdag for å ta unna trykket. Men vi klarer ikke svare alle på en gang. Så vi ber om at innringerne er tålmodig og ringer igjen litt senere hvis de ikke får svar innen rimelig tid. Vi har også økt testkapasiteten med 50 % i løpet av helga, for å kunne ta unna flere som vil teste seg.

Pandemitelefon har nummer  415 71 800. Se her for åpningstider.