Barnehagebarn og beboere på sykehjem har truffet tonen sammen i prosjektet Generasjonssang. Foto: Øivind Arvola

Dette skjer på flere av Harstads sykehjem, der barnehager kommer på besøk for fysiske, musikalske møtene mellom mennesker. Prosjektet gir gode opplevelser uavhengig av alder, og barnehagebarna får et sangrepertoar som de kan ta med seg gjennom livet.

Et løft for alle parter

- Dette prosjektet er et løft for både barnehagene og sykehjemmene, sier Sigrun Loe Sparboe. Hun er hentet inn for å drive kursene i Harstad på vegne av Krafttak for sang. 
- Barnehagebarna er med å skape livsglede for beboerne, som på sin side er kulturbærere. Så dette er et prosjekt til beste for alle parter. Jeg er glad for at Harstad, som var den første byen i landet som ble utpekt som korby, har flere barnehager og sykehjem med i prosjektet, sier Sparboe. 

Sigrid Loe Sparboe har vært lokal prosjektleder for Krafttak for sang. Foto: Øivind Arvola

Tre-årig prosjekt

Prosjektet Generasjonssang er et treårig prosjekt i regi av stiftelsen Krafttak for sang. I prosjektet knyttes en barnehage og en eldreinstitusjon sammen i en ettårig prosjektperiode med en toårig oppfølgingsperiode. I prosjektperioden får de ansatte kurs og faglig veiledning i relevant metodikk, samt en innføring i forskning på sang og musikk som helsefremmende aktivitet. Målet er at ansatte både i barnehagen og på institusjonen skal bli trygge på å bruke sin egen sangstemme og å lede allsangstunder på egenhånd. Sangrepertoaret består av både tradisjonssanger og nyere sanger.

Sang har en stor betydning både for barn og i eldreomsorgen, da det kan ha en positiv innvirkning på både kropp og sinn. Foto: Øivind Arvola

Stor betydning

Sang har en stor betydning både for barn og i eldreomsorgen, da det kan ha en positiv innvirkning på både kropp og sinn. Her er noen av de viktigste fordelene, spesielt for eldre:

  • Fremmer kommunikasjon: Sang kan hjelpe med å uttrykke følelser og tanker, noe som kan være spesielt viktig for dem som sliter med kommunikasjon på grunn av aldersrelaterte utfordringer.
  • Bedrer hukommelsen: Sang kan bidra til å styrke hukommelsen og hjelpe eldre med å huske ting bedre.
  • Løfter humøret: Sang kan gi en positiv følelse og hjelpe eldre med å føle seg bedre.
  • Fremmer sosial interaksjon: Sang kan bidra til å fremme sosial interaksjon og samarbeid, noe som er viktig for eldres velvære og livskvalitet.
  • Stimulerer hjernen: Sang kan bidra til å stimulere hjernen og hjelpe eldre med å opprettholde kognitiv funksjon.
  • Reduserer stress og angst: Sang kan bidra til å redusere stress og angst hos eldre, noe som kan være viktig