Radon er en usynlig og luktfri radioaktiv gass, som dannes kontinuerlig i jordskorpa. Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og oppkonsentreres i vårt innemiljø. Å puste i luft som inneholder radon, øker risikoen for å få lungekreft. Risikoøkningen bestemmes av hvor lang tid man utsettes for radon og av hvor høyt radonnivået er. Radon i inneluft er vanligste årsak til lungekreft etter røyking og forårsaker årlig rundt 400 lungekrefttilfeller i Norge.
Det er umulig å forutsi om akkurat din bolig har et radonproblem. Den eneste måten å finne det ut på er å måle.
Utleiere må måle radon
Alle som leier ut bolig skal kunne dokumentere at radonnivåene i utleieboligen er under radongrensene. Dette betyr at det må gjennomføres en radonmåling. Dersom nivåene er for høye, er utleier ansvarlig for å gjøre tiltak mot radon. Dette er et krav i strålevernforskriften og gjelder alle typer utleieboliger, både offentlige og private.
Har du ennå ikke målt i din utleiebolig?
Da har du muligheten til å gjøre det i løpet av kommende målesesong. For at en radonmåling skal kunne godkjennes, må det være en langtidsmåling. Radon skal måles i en periode på minimum to måneder i løpet av målesesongen, som er fra midten av oktober til midten av april. Dokumentasjonen skal ikke sendes til myndighetene, men må kunne vises frem ved tilsyn. Leietager har også krav på å få dokumentasjon på radonnivåene.
Se DSAs måleprosedyre for radon i boliger
Leier du bolig?
Da har du krav på å få dokumentasjon på radonnivåene fra utleier.