Som verdens første friby for musikk er Harstad det naturlige valget for den norske markeringen av dagen, og musikere, gjester og innledere fra hele verden deltar.

På konferanseprogrammet finner vi blant andre stortingspresident Olemic Thommesen, Iren Reppen, ordfører Marianne Bremnes, samt internasjonale foredragsholdere. 
Tema for konferansen er ARTIST IN RESISTANCE | ARTIST IN RESIDENCE.  
FOR FULLT PROGRAM OG PÅMELDING - KLIKK HER!  

Konserten startet kl. 19:00 i Harstad Kulturhus (billetter her), og byr på et variert program, med både hip hop, rock, pop, barnekor, hardrock - og klassisk musikk på programmet.
 
Under Music Freedom Day i Harstadsamles for første gang fire friby- og residensmusikere som for tiden har opphold i Norden – Sverige og Norge, sammen med norske kolleger. Dette er artistene som i sine hjemland fylte hus, torg og saler mens de fortsatt spilte der:
 
- Abazar Hamid, fredssangeren fra Sudan som er Harstads første fribymusiker stiller på scenen i Harstad kulturhus med nye, norske kolleger og «Hope Choir», et barnekor med sangere fra Harstad Kulturskole og 5. klasse ved Kanebogen barneskole.

- Khaled Harara, rapperen som måtte rømme fra Hamas på Gaza-stripen, som sier musikken reddet hans liv og som nå har fribyopphold i Göteborg.

- Ramy Essam, «stemmen fra Tahrir» som sang mot Mubarak og for demokrati på Tahrir-plassen under revolusjonen i Egypt i 2011, og som nå er fribymusiker i Malmö. Time Out London kåret en av hans sanger som nummer 3 av 100 sanger som endret historien.

- Sina, sortmetallmusikeren fra Teheran som ikke får lov å spille sin musikk i hjemlandet, nominert til Global Metal Award (MetalHammer´s Golden Gods Award 2014) og som nå er residensmusiker i Orkanger - kommer eget band: From the Vastland.

Disse deler scene med bl.a. Lars Klevstrand, Ulla Pirttiärvi, Knut Erik Sundquist pluss Arctimus Trio (James Clapperton, Erica Toth og Runa Bergsmo).

Hvorfor Harstad?
Harstad var verdens første by til å erklære seg som friby for musikk. I samarbeid med Kultur i Troms, Troms fylkekommune, var ordfører Mariann Bremnes klar til å ta i mot en forfulgt musiker til Harstad i februar 2013.
Etter en lang prosess – der både SafeMUSE og Freemuse pluss nettverksorganisasjonen for fribyene, ICORN, og Norsk PEN var involvert – kunne Harstad ta i mot sin første fribymusiker, Abazar Hamid, i desember 2014. Harstad tildeles The Freemuse Award på denne bakgrunn under Music Freedom Day 3. mars.

Om Music Freedom day
Music Freedom Day 3. mars er etablert som internasjonal dag for å feire ytringsfriheten, og for å markere støtte til forfulgte og truede kunstnere på musikkområdet verden over. Siden ytringsfrihetsorganisasjonen Freemuse tok initiativet i 2007 har mer enn 100 partnere i 36 land sluttet seg til, og Music Freedom Day er i dag en viktig markering av friheten til å kunne skape og utøve musikk uten trusler eller forfølgelse.
I Harstad blir dagen markert med en internasjonal konferanse på dagen, og en bredt anlagt konsert på kvelden. Artister som ikke kan uttrykke seg fritt i hjemlandet møter nordiske og lokale musikere på scenen i Harstad kulturhus.

Bli med å feire ytringsfriheten for musikk sammen med millioner av mennesker verden over!
 
musicfreedomday.jpg