Saken: I forrige uke kom en nyhet som mange på skolene snakker om, og som man kan lese om i avisen og høre om på radio. En ansatt i harstadskolen ble satt i fengsel for å ha fått ei mindreårig jente bosatt et annet sted i landet til å sende seksualiserte bilder/video av seg selv via internett. Det er ikke lov.

Etterforskning: Den ansatte har tilstått at han har gjort det, og sitter nå i varetekt, som er en type fengsel, mens politiet etterforsker hva han har gjort, og om han har gjort flere ulovlige ting. Når politiet er ferdig med sin undersøkelse, må mannen møte for en domstol, som skal bestemme hvilken straff han får.

Ulovlig: Det er ingen som skal ta bilder av et barn som er naken, og det er ikke lov for andre å be barn ta av klærne foran dem. Det er heller ikke lov for en voksen person å be barn sende nakenbilder via datamaskin eller mobiltelefon. Også barna bestemmer over sin egen kropp, og hvis noen gjør noe ulovlig eller noe du ikke vil med kroppen din, må du si ifra hjemme, på skolen eller til andre voksne.

Flere sider: Selv om den ansatte har gjort noe ulovlig, kjenner mange han som snill og grei. Det er viktig å huske på at ingen er bare snill eller bare slem.

Taushetsplikt: Ansatte i kommunen har taushetsplikt. Det vil si at de ikke skal snakke til andre om alt de vet om andre personer eller viktige saker. Derfor har vi ikke lov til å si hva mannen heter. Hvis elever vet hvem det er – eller tror de vet hvem det er, må de ta hensyn og ikke spre rykter. Det kan gå ut over andre som ikke har gjort noe galt, som familien til mannen.

Ta hensyn til familien: Det er alltid spesielt vanskelig for familien til de som har gjort noe galt. Hvis du vet hvem familien er, skal du tenke på at de har det vondt og vanskelig akkurat nå. Vis omsorg for dem, de har ikke gjort noe galt. Vær en god venn og ta hensyn.

Samtaler: Det er trygt å være på skolen. Men hvis noen ønsker å snakke mer om dette, så kan man snakke med foreldre, kontaktlærer, rektor eller helsesykepleier på skolen.

Vil noen snakke med politiet, kan de ringe Morten Hole, som er etterforskningsleder. Han har nummer 906 52 940.

Disse punktene er ment som hjelp til en samtale, slik at barn og voksne skal være trygge på å prate om denne vanskelige saken.


Våre helsetilbud står åpent for alle som ønsker å ta kontakt:

  • Se kontaktinfo for skolehelsetjenesten her.
  • Legevakt: telefon 116 117.
  • Ambulant akutt-team er tilgjengelig mandag - fredag kl. 0800-2200 og lørdag og søndag kl. 1000-1800 på telefon 77 01 59 27
  • Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep: mandager fra kl. 1500 – 1900 og tirsdager fra 1000 – 1400, telefon 479 99 899