Prisen utdeles til en av Sør-Troms HMS-tjenestes 120 medlemsbedrifter.

Hensikt med prisen

Være en påskjønnelse for systematisk og målrettet innsats for å utvikle og forbedre arbeidsmiljøet, og som kan være motiverende for andre.

Juryen, som består av HMS-teamet i Sør-Troms HMS-tjeneste vektlegger følgende momenter, i tillegg til observasjoner og dokumentasjoner over tid:

  • Systematisk arbeid med HMS
  • Foretatt kartlegging av risikofaktorer og utført regelmessige vernerunder
  • Tar tak i utfordringer i arbeidsmiljøet, både små og store
  • Ser verdien av forebyggende arbeid
  • Inkluderer medarbeiderne i HMS-arbeidet.
  • Arbeidsmiljøet utvikler seg positivt
  • Har ”oppegående” verneombud som tar sine oppgaver på alvor.

HMS-prisen er ikke nødvendigvis en utmerkelse for å ha en perfekt bedrift med glimrende arbeidsmiljø - men like mye for bedrifter med utfordringer som de på sin måte prøver å gjøre noe med, og som gir langsiktige positive resultater.

Vinneren 2010 er Harstad kommune

Fra tildelingen:

Årets pris går til en virksomhet som har forstått hvor verdifullt det er å drive forebyggende arbeid. Allerede midt på 90-tallet fikk alle arbeidstakerne tilbud om å benytte seg av vår bht, til tross for at det på den tiden bare var en brøkdel av disse som var lovpålagte tjenester.

Rådmann og personalsjef viser frem HMS-pris
Rådmannen og personalsjefen viser stolt frem HMS-prisen for 2010.

Virksomheten er stadig i medias søkelys vedr. arbeidstakernes utfordringer. Utad kan det virke som om det ikke ”skjer” noe, men vi som har kjennskap til en del av problematikken vet at det legges ned utrolig mye god innsats for å komme videre, og for at arbeidstakerne skal få et trygt og godt arbeidsmiljø.

Årets vinner har gitt arbeidstakerne muligheter til å utnytte flere sider av seg selv, noe som Arbeidsmiljøfestivalen, med over 60 arrangement, var et synlig bevis på. Et stort dugnadsarbeid hvor medarbeiderne virkelig viste sin raushet og gode krefter. Festivalen ble kjent over hele landet, og ble varmt omtalt og anbefalt av både Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Arbeidstilsynet, og også til en av Sveriges kommuner, som hadde utsendte medarbeidere.

  • Hovedverneombudet har fått 60 % stilling til å ta hand om hms og arbeidsmiljøet.
  • Det er stort fokus på å legge til rette for at gravide arbeidstakere skal kunne være i arbeid lengst mulig i svangerskapet.
  • Det har i en årrekke vært arbeidet systematisk for å utdanne ”ryggombud” innen pleie og omsorg, og nå satses det på å skape ”ergoteknikere” innenfor barnehagene. Alt dette for å forbygge utviklingen av muskel og skjelettplager.

- Mye godt arbeid er allerede lagt ned og vi håper at denne HMS-prisen kan inspirere til fortsatt fokus på godt HMS-arbeid, uttaler Mona Paulsen fra Sør-Troms HMS-tjeneste.