Knut Magne Myrland var født og oppvokst i Harstad, og etter hvert en kjent og kjær musiker og artist over hele landet, spesielt i nord. Han døde 24. april i år. Han tildeles medaljen posthumt, og overrekkselsen skal markeres med en forestilling i Harstad kulturhus 5. november i år. 

 

Ordfører Kari-Anne Opsal og leder for ordenskomiteen, Sven-Kristian Løtveit annonserte avgjørelsen under en sammenkomst i formannskapssalen, der blant andre Knut Magne Myrland sin sønn, Per Marius Tømmerås var til stede og representerte familien.

Satte spor

I begrunnelsen for forslaget, som Kari-Anne Opsal, Jørn Heyerdahl Pedersen og Knut Erik Sundquist står bak, heter blant annet:
Knut Magne Myrland har satt spor etter seg over hele landet. Han ga gjennom mange av sangene sine stemme til vanlige folk; særlig fiskere, sjømenn og til de som har vært på livets skyggeside. Han forsvarte de svake og refset autoritetene. Han har turnert land og strand rundt i over 40 år, og har utgitt en rekke album. Tilhengerskaren er stor og trofast, særlig i nord, og tilhører flere generasjoner. Han har også vært en inspirasjonskilde, påvirker og samarbeidspartner til flere musikere og artister fra Harstad. For Knut Magne var alltid tydelig på at han var fra Harstad. Men han ble aldri noe profet i egen hjemby.  Han hadde et mye større navn og anerkjennelse utenfor kommunegrensen enn innenfor. Det kan vi rette litt på nå med en slik utmerkelse.  

Les hele begrunnelsen for forslaget og vedtaket i formannskapet 8. juni 2021 her.

Bakgrunn

Knut Magne «KM» Myrland (født 23. mars 1948 i Harstad, død 24. april 2021) var en norsk country-/rootsinspirert vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter.

Myrland var opprinnelig sjømann, men ble invalidisert etter en eksplosjonsulykke i Houston i USA på begynnelsen av 1970-tallet.[3] I 1976 slo han igjennom som kultvisesanger med sine samfunnsengasjerende tekster og karakteristiske dype stemme på debutalbumet Isbål. Blant låtene var «Sånn som skyan fær», «Elisabeth» og «78° nord». I årene fram til og med 1983 ga Myrland ut åtte album til. Deretter ble det stille fra Myrland på platefronten fram til 1997, da samlealbumet Vante folk – K.M. Myrlands beste ble gitt ut. Det inneholdt 21 av Myrlands mest populære låter. Så kom det ti nye år uten utgivelser, men i 2007 ga han ut to nye album: Nattmårra og Fartstid – Live fra Tromsø. I 2010 kom så Sjelespor. I 2016 feiret KM Myrland 40 år som platartist og slapp albumet Komaland
 

Se listen over hvem som har fått Harstad kommunes fortjenstmedalje her.