Hvordan håndterer Harstad kommune forslag om grunnrenteskatt på havbruk?

Regjeringen meldte onsdag 28. september i år at den ønsker å innføre en grunnrentebeskatning av havbruksvirksomhet. Dette har skapt sterke reaksjoner hos en hel næring og mange kommuner.

Havbruksnæringen er en viktig næring for hele Norge. Den sysselsetter tusenvis av mennesker direkte, og enda flere indirekte. Den bidrar til produksjon av mat og proteiner på en bærekraftig måte og er fastlands-Norges størsteeksportnæring. I 2021 eksporterte Norge laks og ørret til en verdi av over 85 milliarder kroner.

Konsekvensene av grunnrenteskatten har allerede kommet. Investeringer for flere titalls milliarder kroner er lagt på is, og mange selskaper har valgt å heve kjøpet av vekst i trafikklyssystemet. Dette fører igjen til at innbetalingene til havbruksfondet blir mindre, og med det blir utbetalingen til kommunene som stiller areal til disposisjon mindre.

I Norge er det bred politiskenighet om at man ønsker at havbruksnæringen skal vokse – både på de artene man produserer i dag, men også nye arter i fremtiden. Potensiale utover laks og ørret er enormt, blant annet på tare og alger. Dette står nå i fare med regjeringens forslag til ny grunnrenteskatt.

FrP er sterkt imot innføring av grunnrenteskatt, og mener dette skader en viktig fremtidsnæring for hele kyst-Norge. Dette vil være en konfiskering av makt, myndighet og kapital ifra kysten og til hovedstadsregionen.

Spørsmål til ordføreren:

  1. Hvordan mener ordføreren at den foreslåtte grunnrenteskatten kan påvirke investeringer, sysselsetting og vekst i Harstad kommune?
  2. Vil ordføreren jobbe aktivt mot innføring av en slik grunnrentebeskatning gjennom å påvirke nasjonale politikere

Eivind Stene gruppeleder Harstad FrP


Havbruk er en viktig næring for Harstad. Harstad er landets 12. største havbrukskommune målt i biomasse. Vi er i tillegg en betydelig leverandør-by for havbruksnæringen. Næringsliv i Harstad designer havbruksinstallasjoner og båter til næringen. Næringsliv i Harstad reparerer båtene og annet utstyr for oppdretterne. Og næringsliv i Harstad yter konsulenttjenester og fører regnskap for havbruksbedrifter. Oppdrettsnæringen har derfor stor betydning for Harstad.

I vår region skiller eierstrukturen i næringen seg fra det vi ser mange andre steder i landet. De lokale familieeide selskapene dominerer. Nærheten til lokalsamfunnene og regionen er en styrke. 

Havbruksnæringen har de siste 10-15 årene hatt svært gode økonomiske resultater. En viktig årsak til dette er eksklusive og evigvarende konsesjoner til å drive oppdrett i fjordene langs kysten. Dette fortrinnet er en vesentlig årsak til at næringen er blitt vår nest største eksportnæring og driver med svært store driftsmarginer. Et regjeringsoppnevnt utvalg, oppnevnt av Solbergregjeringen, la i november 2019 la fram en NOU som anbefalte innføring av grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Forslaget ble ikke fulgt opp da. Forslaget er nå tatt opp igjen og sendt ut på høring. Det har skapt en stor offentlig debatt. Blant de som har ytret seg er tidligere FRP-leder og finansminister Siv Jenssen. Hun støtter innføring av grunnrenteskatt for havbruksnæringen.  

Ordføreren er for innføring av grunnrenteskatt på havbruk. Ordføreren mener imidlertid at det må gjøres en del endringer i det forslaget som er sendt ut på høring, og at de vedtatte endringene i verdsettelsesprinsippene som ligger til grunn for beregningen av formuesskatt på de «gamle» konsesjoner må vurderes på nytt. Dette både av hensyn til det samlede skattetrykket og fordi de prinsippene som er vedtatt forskjellsbehandler lokalt eide virksomheter og børskapitalen. 

Når det gjelder forslaget om grunnrenteskatt mener ordføreren at blant annet følgende må endes eller sees nøye på: 

  • bunnfradraget bør settes høyere enn de 4000-5000 tonnene som er foreslått
  • det må sees å på hvordan normprisen som skal være utgangspunktet for beregningen av grunnrenteskatten skal fastsettes
  • det må sees på hvor grensen går for hvilke kostander som skal være fradragsberettiget i grunnlaget for grunnrenteskatt
  • Fordelingen mellom kommuner og stat og sees på. Forslaget går ut på at staten skal ha 50 % av inntektene fra grunnrenteskatten. Jeg mener at mesteparten av midlene bør tilfalle kommunene. I tillegg blir det feil når Oslo, Bærum og andre kommuner som ikke har havbruksaktivitet tjener på grunnrenteskatten. Inntektene må først og fremst komme havbrukskommunene til gode.

Ordføreren registrerer at næringen skyver på investeringer, men har tro at investeringsaktiviteten igjen vil ta seg opp når rammebetingelsene fremover er endelig fastlagt. Næringen vil også i framtiden få rammebetingelser som legger grunnlag for lønnsomhet, vekst og utvikling.

Kari-Anne Opsal
ordfører