Interpellasjon fra kristian eilertsen (frp) -  lønnsløft for sykepleiere og helsefagarbeidere, og styrking av rekrutteringen

Det er et stort behov for å rekruttere flere sykepleiere og helsearbeidere i Norge. Dette gjelder også i Harstad. I revidert nasjonalbudsjett har FrP fått gjennomslag for at det skal lages en opptrappingsplan for å sikre flere sykepleiere og helsefagarbeidere i årene fremover. Planen skal inneholde et utdannings- og lønnsløft, og andre tiltak som samlet kan sikre nok kompetente hender i helse- og omsorgstjenestene. Kompetent helsepersonell er grunnmuren i helse- og omsorgstjenesten, og er en forutsetning for at innbyggerne i Harstad kan tilbys helse- og omsorgstjenester av høy kvalitet. Derfor er det også nødvendig å ta grep om utviklingen lokalt i Harstad.

Lønnen til sykepleiere og helsefagarbeidere bør økes fordi høyere lønn vil kunne bidra til økt rekruttering og at flere velger å bli i yrket. FrP ønsker et lokalt løft av lønnen til sykepleiere og helsefagarbeidere. Derfor mener vi at det er behov for en treårig opptrappingsplan som legger opp til at det gis et ekstra lønnstillegg til sykepleiere og helsefagarbeidere de tre neste årene. Det er også slik at mangelen på helsepersonell i Norge er en varslet krise. Denne kommer til å bli verre hvis det ikke tas nødvendige grep nå, både lokalt og nasjonalt. Tidligere har det også vært varslet utfordringer med rekrutteringen i Harstad.

Et annet viktig grep for å sikre rekrutteringen av sykepleiere og helsefagarbeidere, er at man får bruke kompetansen sin riktig. En undersøkelse fra Sykepleierforbundet i 2019 viste at sykepleiere brukte for mye tid på oppgaver som andre kunne utføre, som vasking, rydding og vaktmestertjenester. Seks av ti sykepleiere bruker daglig tid på oppgaver som de mener andre burde utføre. Det er sløsing av ressurser. FrP vil at ressursbruken i helse- og omsorgstjenestene skal gjennomgås og forbedres. Det bør vurderes om sykepleiere kan overta oppgaver fra leger, helsefagarbeidere overta oppgaver fra sykepleiere og assistenter som får nødvendig opplæring kan overta oppgaver fra helsefagarbeidere. Ressursene må brukes bedre enn i dag.  

Spørsmål til ordføreren:

1. Kan ordføreren redegjøre for hvordan det står til med rekrutteringen av sykepleiere og helsefagarbeidere til Harstad kommune?

 2. Hvilke rekrutteringstiltak for sykepleiere og helsefagarbeidere har Harstad kommune i dag, og mener ordføreren at disse er tilstrekkelige slik situasjonen er i dag og på lengre sikt?

3. Er det lønnsforskjeller mellom sykepleiere og helsefagarbeidere i Harstad kommune og UNN?

4. Hvor mange lærlingeplasser for helsefagarbeidere har Harstad kommune i dag, og har vi mulighet til å øke dette antallet?

5. Hvor mange praksisplasser for sykepleierstudenter har Harstad kommune?

6. Hvilke muligheter har Harstad kommune til å øke lønnsnivået lokalt for sykepleiere og helsefagarbeidere, og vil ordføreren ta initiativ til et slikt lønnsløft? 

Forslag til vedtak: Kommunestyret ber kommunedirektøren utarbeide et forslag til en opptrappingsplan for sykepleiere og helsefagarbeidere. Planen skal inneholde et gradvis løft av lønnsnivået for sykepleiere og helsefagarbeidere over tre år. Dette for å sikre at vi beholder kompetent og nødvendig personell, og sikrer rekrutteringen i fremtiden. Planen skal også inneholde en gradvis opptrapping av antall lærlingeplasser for helsefagarbeidere, og en opptrapping av antall praksisplasser for sykepleiere. Planen fremmes senest i forbindelse med behandlingen av budsjett og økonomiplan. 


Svar

Interpellanten tar opp et spørsmål som opptar mange. Årets lønnsoppgjør har aktualisert problemstillingen. I bunnen ligger et sentralt tariffsystem som er kompetansebasert. Avlønningen er basert på formell kompetanse med relevans for stillingen. Tariffsystemet gir lik garantilønn for alle yrkesgrupper med samme kompetanse / lik lengde på utdanning og lik ansiennitet.   Kommunens mulighet til å gjøre forskjeller for å prioritere for eksempel helsefagarbeidere og sykepleiere er å prioritere disse gjennom lokale forhandlinger og gjennom egne rekrutteringstiltak. Rekrutteringstiltakene må utformes på en slik måte at de ikke kommer i konflikt med hovedtariffavtalen, og prioriteringen av enkelt grupper må skje i nær og tett dialog med arbeidstakerorganisasjonene.  

Spørsmål til ordføreren:

1. Kan ordføreren redegjøre for hvordan det står til med rekrutteringen av sykepleiere og helsefagarbeidere til Harstad kommune.

  • PT er det 14 sykepleierstillinger i prosess, vi antar å kunne tilsette kvalifiserte søkere i ca 50-60 % av stillingene. En telling pr 1. september vil kunne gi et mer eksakt bilde. Se for øvrig vedlagte tabell. 

2. Hvilke rekrutteringstiltak for sykepleiere og helsefagarbeidere har Harstad kommune i dag, og mener ordføreren at disse er tilstrekkelige slik situasjonen er i dag og på lengre sikt?

  • Økt grunnlønn for nyrekrutterte sykepleiere: 0-4 års ansiennitet: 10 000 kroner over tariffestet årslønn. 6-16 års ansiennitet: 6 000 kroner over tariffestet årslønn.
  • Rekrutteringsstillinger for sykepleierstudenter og vernepleierstudenter: Fast tilsetting i rekrutteringsstilling i minimum 20 % stilling i studieperioden med bindingstid til 100 % fast stilling som sykepleier etter bestått utdanning med autorisasjon.
  • Pr. dags dato har vi 11 aktive avtaler med sykepleierstudenter.
  • Lønn til studenter som jobber i helse og omsorg, sykepleierstudenter, vernepleierstudenter og legestudenter:
  • Tillegg til tarifflønn utfra hvor de er i studieløpet, 5000, 10000 og 15000 kroner. 
  • Ferievikarer avlønnes som om de har begynt på neste studieår. 

Rekrutteringstiltak for Øyriket  - 25 000 kroner i tillegg på årslønnen - 5 ekstra feriedager pr. år - Dekning av faktiske fergeutgifter ved bosted på Hinnøya - Tilpasset turnus med start/stopp Stornes fergekai ved bosted på Hinnøya - Etableringstilskudd 20 000 kroner for nytilsatte som bosetter seg i Øyriket, 2 års bindingstid  

3. Er det lønnsforskjeller mellom sykepleiere og helsefagarbeidere i Harstad kommune og UNN?

  • Kommunene har høyere begynnerlønninger enn sykehusene, mens sykehusene avlønner ansatte med full ansiennitet. Dette gjelder for både helsefagarbeidere, sykepleiere og spesialsykepleiere.   Differansen vises spesielt ved 10 års ans. for helsefagarbeidere og spesialsykepleiere med 4 års utd.   

4. Hvor mange lærlingeplasser for helsefagarbeidere har Harstad kommune i dag, og har vi mulighet til å øke dette antallet?  Vi har 24 lærlingeplasser for helsefagarbeidere fra høst 2021.

  • Vi kunne tatt inn flere, dersom vi hadde fått flere kvalifiserte søkere.  

5. Hvor mange praksisplasser for sykepleierstudenter har Harstad kommune? 

  • 1.årsstudenter: 50 studenter i sykehjempraksis - 12 uker 3.årsstudenter: 48 studenter i geriatrisk og psykiatrisk praksis. Hver student er ute i 2 x 8 uker. 2.årsstudenter har ikke praksis i kommunesektoren pr. i dag.  

6. Hvilke muligheter har Harstad kommune til å øke lønnsnivået lokalt for sykepleiere og helsefagarbeidere, og vil ordføreren ta initiativ til et slikt lønnsløft?

  • Garantilønn og lønnstillegg for ansiennitet ivaretas sentralt av partene i henhold til Hovedtariffavtalen. I våre innspill til KS, er rekruttere og beholde i konkurranse med spesialisthelsetjenesten meldt. Lokalt kan vi, normalt annen hvert år, gi lokale tillegg for bla. å rekruttere og beholde. Årets lokale pott er 1,0 % i kapittel 4, hvor ca. 20 % er sykepleiere. Det er tillagt kommunedirektøren i samarbeid med forbundene, å forhandle frem konkurransedyktige betingelser for utsatte stillingskategorier.   Det ligger en stor gevinst i å bruke kompetansen til helsefaglig personell riktig og det er viktig for tjenesten at vi har ansatte med riktig kompetanse. Samhandlingsreformen har økt kravet til kompetanse. Ordføreren vet at kommunedirektøren vil ta med dette bildet inn i høstens lønnsforhandlinger. Ordføreren mener også at det ved revisjon av lønnspolitiskplan bør vurderes konkrete tiltak prioriteringer for å rekruttere og beholde, spesielt utsatte faggrupper.