Interpellasjon – Uverdig behandling av innbyggere som søker om BPA

Fredag 6. mai fortalte Harstad Tidende historien om svært demente Bjørn Lund fra Kasfjord i Harstad. Han har fått diagnosen vaskulær demens og Alzheimer. I dag har han seks timer støttekontakt fra Harstad kommune i uka. I tillegg er han på arbeidstrening på Aktivitetssenteret på Sama.

Nå har imidlertid Bjørn Lund blitt så hjelpetrengende at familien går uketurnus for å ivareta ham. Turnusen inkluderer oldemor på 81 år, barnebarna på 17 og 18 år, ekskona og hans døtre. Familien er nå så sliten, at de ber desperat om hjelp.

Ifølge familien har man vært i kontakt med kommunen en rekke ganger, og man har hele tiden gitt uttrykk for at man ønsker brukerstyrt personlig assistent (BPA). Likevel virker det som at kommunen har holdt tilbake informasjon og søknadspapirer om BPA. Kommunen har også gitt uttrykk for at man mener BPA er så dyrt, at et slikt tilbud er uaktuelt.

Pårørende er en viktig ressurs for å ta vare på gamle og syke. Likevel kan ikke kommunen slite ut en hel familie fordi man ikke vil gi nødvendig hjelp. Hele livet til familien handler om å ivareta Bjørn Lund, noe de selvsagt gjør for en de er glade i. Men denne historien viser klart og tydelig at Harstad kommune på ingen måte har blitt «mer lydhøre» overfor innbyggerne, eller at man har brukt BPA-rapporten fra i fjor «aktivt» til å utvikle tjenesten, slik kommunedirektøren uttalte i media.

Historien til Bjørn Lund, hans familie og pårørende er umulig å forbigå i stillhet. Ordføreren snakker ofte om at Harstad kommune skal være «raus og inkluderende». Man kan stille spørsmål om det kun gjelder for friske mennesker uten et hjelpe- og omsorgsbehov.

Spørsmål til ordføreren:

Synes ordføreren at det er forsvarlig og verdig overfor en svært dement innbygger å la familien gå uketurnuser for å passe på ham, fordi kommunen ikke vil gi ham BPA?
Ifølge Harstad Tidende er kommunens kommunikasjonssjef sitert på følgende: «For å få brukerstyrt personlig assistent må brukeren være arbeidsleder. Det kan være vanskelig i dette tilfellet.» Kan ordføreren bekrefte eller avkrefte at dersom brukeren ikke kan være arbeidsleder, vil man ikke bli vurdert som aktuell for BPA i Harstad kommune? Arbeidsledelse kan ytes av andre enn søker - ikke grunnlag for avslag.
Kan ordføreren redegjøre for hvorvidt demente personer kan få BPA, der en i nærmeste familie påtar seg rollen som arbeidsleder og ivaretar arbeidsgiveransvaret?
Er BPA en tjeneste som er dyrere enn andre tilbud kommunen har, slik som sykehjem, hjemmesykepleie eller praktisk bistand?
Kan ordføreren bekrefte at innbyggere som søker om BPA blir avvist med begrunnelse om at «BPA er så dyrt at det ikke vil være aktuelt»?  Økonomi er ikke en begrunnelse i seg selv.

Kristian August Eilertsen
Kommunestyrerepresentant
Fremskrittspartiet


Ordførerens svar:

Det er prisverdig når familier stiller opp og lar demente ha sine nærmeste rundt seg, og med kjærlighet, omsorg og tålmodighet ivaretar den som er rammet.

Jeg har full forståelse for at det på et tidspunkt ikke lenger er mulig for de nærmeste å ivareta behovene for demente, og at et kommunalt tilbud, eksempelvis BPA, må overta for å sikre et godt og verdig liv for alle parter.

Vi i Harstad kommune skal gi gode tjenester til rett tid med saksbehandling innenfor Forvaltningslovens og Helse- og omsorgstjenestens bestemmelser. Rettssikkerheten til våre innbyggere ivaretas gjennom at vedtak kan påklages, enten gjennom serviceklage eller til Statsforvalter. Kommunestyret skal hverken være part i saksbehandling eller klageinstans.

Ordføreren minner om kommunestyret vedtak PS 24/2021 - 25.03.2021 som sier noe om det tjenestenivået kommunestyret ønsker for BPA. Sentralt i dette vedtaket framgår det at det skal utarbeides lokale retningslinjer og praksis skal harmoniseres med andre kommuner.

Ordføreren forutsetter at administrasjonen følger opp kommunestyrets vedtak, og ber kommunedirektøren komme med en sak til kommunestyret innen oktober på hvordan man har fulgt opp kommunestyrets vedtak fra 2021. Ordføreren tar også sikte på å fremme en sak om presisering av regelverket for interpellasjoner i neste kommunestyremøte.

Vedlegg PS 24/2021:

1. Harstad kommunestyre tar sak og rapport om praksis ved tildeling av BPA i Harstad kommune til orientering.

2. Type tjenester og omfang av timer i BPA bestemmes innenfor rammen av helse- og omsorgstjenestelovens krav og bestemmelser og følger samme kommunal standard som gjelder for hjemmetjeneste baserte tilbud.

3. Det utarbeides lokale retningslinjer med kriterier for BPA som harmoniseres med praksis i andre kommuner

4. Det opprettes sentral BPA funksjon med ansvar for koordinering og oppfølging

5. BPA tilbys som fritt brukervalg med avgrenset antall private tilbydere

Kari-Anne Opsal
ordfører