Harstad kommune er opptatt av livsglede for sine beboere på institusjoner og sentre med heldøgns omsorg. Fredag var det internasjonal lunsj på Bergseng Bosenter, der ansatte fra flere forskjellige land hadde gjort i stand mat typisk for sine hjemland.

Vanligvis kommer maten fra Harstad felleskjøkken, og består ofte av tradisjonell norsk kost. Men av og til gjøres det unntak.

Populært

- Vi hadde en internasjonal matdag for første gang i fjor. Det var så populært at vi bare måtte gjenta det, sier Tone Johansen ved Bergseng Bosenter. I tillegg til å få vist frem kokkekunster basert på eget hjemland, har de ansatte også trukket i typiske klær fra hjemlandet.

- Det skaper en annen stemning rundt matopplevelsen. I dag har vi fått servert mat fra land som Eritrea, Ukrania, Sør-Sudan, Somaila og Palestina. Det skaper andre samtaler rundt bordet og er svært hyggelig. Også andre ansatte gleder seg til dagen. Noen kommer hit i dag bare for å få med seg dette, sier Johansen.

Pannekake

Lemlem Kesete har full kontroll på serveringen til beboerne. Hun disker opp med de forskjellige matrettene og passer på at hver får en passende smakebit av alt.

- Her for eksempel, får du en slags pannekake fra Eritrea. Den kan man kjøpe på helsekostbutikker i Norge; og det beste er at man legger ikke på seg av den, sier hun og ler.

Blant beboerne er Bjørg Norman. Hun er svært glad for tiltaket.

- Dette håper jeg vi kan få oppleve flere ganger. Det er veldig god mat med nye smaker. Alt vi har fått servert i dag hva vært strålende, og det er flott å få oppleve forskjellige kulturer gjennom maten, sier hun, og legger til: Samtidig gir det oss noe nytt å snakke om og å glede oss til.