Spørsmål

På Sandskjæret i Toppsundet hekket det tidligere mange titalls par av sjøfuglarter som i dag er på rødlista. Bl.a. var der en ternekoloni. Nedgangen har vært voldsom de siste 8‐10 årene, og i fjor var det ingen fugl som hekket på skjeret. Heller ikke i år. Jeg har hørt at det samme skjer andre steder i kommunen, bl.a. på Tjøtta og Bjarkøy.

Årsaken kan være sammensatt, men den store bestanden av mink, spesielt rundt oppdrettsanleggene, er en opplagt grunn. På Meløyvær skal det være foretatt en systematisk bekjempelse av mink i mange år, og der er det foreløpig intakte sjøfuglbestander. Har Harstad kommune noen form for overvåking av tilstanden på miljø og naturmangfold i vår kommune? Og i fall kommunen har en slik oversikt, hva slags beredskap har kommunen for å sette inn tiltak mot skadedyr/trusler for å forebygge tap av arter/mangfold?

Har Harstad kommune et medansvar til å ta vare på det stedegne naturmangfoldet eller er dette et ansvar som hviler på den enkelte grunneier? Er det mulig for grunneiere som har et ønske om å gjøre en innsats for miljø og artsmangfold å få noen form for bistand fra kommunen?

Med vennlig hilsen
Lars Børge H. Myklevold
Ytter‐Aun


Svar

Harstad kommune har ingen egen overvåking av naturtilstanden i kommunen, men det foregår kartlegging og overvåking fra statlig hold, blant annet hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Norsk institutt for naturforskning og hos Miljødirektoratet. Det er Miljødirektoratet som er ansvarlig forvaltningsmyndighet for sjøfugl i Norge.

Spesielt Nord-Norge har mye sjøfugl, og Norge har betydelig nasjonalt og internasjonalt forvaltningsansvar for sjøfugl. Selv om mange av sjøfuglartene er tallrike, ser vi likevel en sterk nedgang i bestanden, og mange arter er truet eller kritisk truet.

Mange sjøfuglarter sliter som følge av arealendringer, overfiske, klimaendringer, forurensning, rovdyr mv. Mangel på mat og egnede hekkeområder vil gjøre sjøfuglen mer sårbar for andre påvirkningsfaktorer som rovdyr, deriblant mink.  

Harstad kommune har ikke full oversikt over bestandsstørrelsen på mink, men vurderer den som betydelig. Mink er en fremmed art og uønsket i Harstad kommune. Det er derfor jakttid på mink hele året. Harstad kommune har dessuten innført skuddpremie på mink, der satsen er kr 150,- per mink.

Ordføreren