Årets festival har fått støtte fra blant andre Fritt Ord, Samfunnsløfte (SNN), Harstad kommuen og presenterer i år et utvidet program for å markere at det er 20 år siden raseringen, og at problemstillingen fremdeles dessverre er like aktuell som i 2001. Den kulturelle ødeleggelsen er igjen enorm, og kunstnere har fått beskjed om at de nå må bytte yrke. Årets program gir uttrykk for dette gjennom en rekke sjangre;

  • Vi har et bredt program med utstilling fra lokale elever på Bysenteret, KinOmatisk med Afghansk film- og matkveld på Harstad Kulturhus og ikke minst forfattersamtale der linjene mellom de samiske og afghanske folkegruppene trekkes opp av Sigbjørn Skåden og Zahir Athari, forteller festivalsjef Maryam Sharifi.

Åpning for festival Sørvik Skole

Gjennom et samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken, Petter Bratland og Sørvik skole vil festivalen presentere en kunstinstallasjon som er laget av elevene på skolen.

  • Sørvik skole er 60 år i år. I den anledning har elevene i 5.-7. klasse arbeidet med tekst, og collage for å forsøke å komme nærmere sin egen historie og se tilbake i fortiden.
  • Espen Ludviksen, Maren Aurebekk og Maryam Sharifi kommer til å åpne og snakker om prosjektet og Hamid Sakhizada spille den folke musikk fra Afghanistan.

Film og mat fra Afghanistan

Det populære konseptet KinOmatisk er også en del av festivalen, og 2. september er det filmen "The Orphanage" der historien er lagt til Kabul på 1980-tallet, og samtidig kan publikum nyte afghansk mat, laget av afghanere som bor i Harstad.

  • Vi er kjempeglade for at KinOmatisk er en del av årets festival, det er et strålende tilbud for å gi et innblikk i andre kulturer, og det er veldig fint å se at det allerede er nesten utsolgt, sier Sharifi.

Inviterer Harstadfolk til markering

Som en del av festivalen inviteres i år innbyggere i Harstad til å vise sin vise sin solidaritet med folket i Afghanistan i en markering på Harstad torg fredag 3. september kl 18. Her vil Espen Ludviksen og Maryam Sharifi holde appell, mens Hamid Sakhizada og Abazar Hamid vil stå for musikalske innslag.

  • Vi håper flest mulig vil møte opp for å vise sin solidaritet og støtte til det afghanske folk. Situasjonen er alvorlig og kritisk for minoritetsgrupper og kvinner spesielt, men også for alle som er opptatt av kultur og utdanning. Taliban er grunnen til at vi måtte flykte fra vårt hjemland, og vi har ingen illusjoner om at de vil skape et fritt og demokratisk samfunn, avslutter Sharifi.

 

Unik forfattersamtale, musikalske innslag og spennende debatt

Forfatterne Sigbjørn Skåden og Zahir Athari har samarbeidet om å se på likhetene i historiene til samefolket i Norge og Hazarafolket i Afghanistan, og vil snakke om hva de har funnet i en egen forfattersamtale, vi inviterer dere og høre på det afghanske folke musikk og det spannede debatt om verdensarv på Galleri Nord-Norge lørdag 4. september.

  • Det unike ved dette prosjektet er at vi tilrettelegger for at to minoritetsfolk fra hver sin kant av verden, med en sammenfallende historie, kan møtes via sitt foretrukne medium, teksten. Rammet inn av 20-årsmarkeringen for hendelsen i Bamiyan ønsker de å bli kjent med hverandres historie og forfatterskap og vi ser frem til å bli kjent med deres prosess.
  • Musikalsk innslag: Hamid Sakhizada og Naid Mobalegh
  • Debatt: Hva betyr verdensarv for vår identitet?Dialoger og samtaler vil være en vesentlig del av festivalens program 2021. Både kunstnersamtaler med de involverte om dere kunstnerskap knyttet til ytringsfrihet og aktivisme, og samtaleprogram over tema som verdensarv og viktigheten av å kjenne menneskers historie.
  • Debattleder: Naid Mobalegh (ar doktorgrad i vitenskapsteori) Deltakere: Elisabeth Eide(forfatter, professor emerita ved OsloMet med med lang erfaring fra Afghanistan), Zahir Athari (mediaviter og vitenskapelig assistant ved Senter for flerspråklighet), Line Merethe Rubach  (Bibliotek sjef) og Lars Tore HALVORSEN (har utdannet filosof)
  • Åpen dialog mellom debattdeltakerne og publikum

 

 

Om A Night with Buddha

Festivalen fant sted for første gang i 2013 i Bamiyan, Afghanistan. Da en av aktivistene; Maryam Sharifi, flyttet til Harstad i 2016 ønsket hun å videreføre plattformen i Harstad og i 2017 gjennomførtes den første markeringen her. Siden har festivalen årlig markert dagen da Buddah-statuene ble revet den 11. mars. I år måtte festivalen flyttes til september grunnet covid-19- pandemien. 

 

Festivalprogram:

Torsdag 2. september

Utstilling, elever fra Sørvik skole

Sørvik skole kl 10:30

 

KinOmatisk: Afghansk film- og matkveld

Lillesalen kl 19:00

 

Fredag 3. september

Støttemarkering for Afghanistan

Torget kl 18:00

 

Lørdag 4. september

Forfattersamtale: Sigbjørn Skåden og Zahir Athari

Musikals innslag: Hamid Sakhizada og  Naid Mobalegh

Debatt om verdens arv: Elisabeth Eide, Lars Tore Halvorsen, Zahir Athari, Espen Ludviksen og Nahid Mobalegh

Galleri Nord-Norge kl 12:00