Utdrag fra saksdokument

Harstad kommunestyre har i sak om VHP 10-13 vedtatt å utarbeide en Helhetlig tiltaks – og gjennomføringsplan i 2010 for opprydding i forurensningssituasjonen i Harstad havneområde.

Rådmannen har etter konkurranse tildelt Rambøll, Akvaplan Niva og Niva jobben med å utarbeide en helhetlig tiltaksplan i Harstad havneområde. Planen skal vise hvilke tiltak som bør iverksettes for å stanse nåværende utslipp til havna og hva som må gjøres for å rydde opp i de forurensende sedimentene som er registrert i havnebassenget.

Bakgrunn

Harstad havn er et av de prioriterte områdene i regjeringens handlingsplan for opprydding i forurenset sjøbunn, jf. St. meld. nr. 14 (2006 - 2007) "Sammen for et giftfritt miljø". I handlingsplanen prioriteres det å iverksette tiltak for å stanse pågående tilførsler fra kilder på land og rydde opp i alvorlig forurensning i sjøbunnen i Harstad havn og tilgrensende sjøområder.

Det er over flere år utført en rekke miljøundersøkelser av bunnsedimentene i Harstad havn og av mulig grunnforurensninger på land i tilknytning til havna. Det er i siste rapport fra NGI (20081405-3) konkludert med at sedimentene, slik de ligger i dag fører til spredning av forurensning, og det er nødvendig med tiltak for å forhindre spredning. Ut fra rene miljømessige vurderinger vil størstedelen av de forurensede områdene i Harstad havn i prinsippet kunne dekkes til med rene masser. I seilingsleden inn til offentlig fiskerikai og for andre korridorer der det er nødvendig med vanndyp større enn 3-4 meter vil det være nødvendig med mudring og deponering av massene. Varig forbedret miljøtilstand vil bare kunne oppnås gjennom kontroll av tilførselskildene.

Les fullstendig saksdokument som PDF