Ghawga Taban (24) er en afghansk sanger som startet sin musikalske karriere i 2015. Som musiker er hun ikke begrenset av stilarter, og kan derfor ikke relateres til en bestemt musikksjanger.

Som person er hun interessert i musikalsk progresjon, forskning og oppdagelser, fra afghansk musikkhistorie til det som rører seg i dagens musikkbilde. Hun har også et sterkt ønske om å utforske tidligere afghanske sangere. Så lang har hun jobbet med låtmateriale til kjente artister som Sareban, Sarahang, Ahmad Zahir og Nashenas.

Taban er kommet til Harstad ved hjelp av et samarbeid mellom flere parter. ICORN (International cities of refuge network), der Harstad kommune er medlem er en sammenslutning av byer som tar imot kunstnere som må flykte fra sitt hjemland på grunn av utøvelse av sin kunst). Safemuse er en organisasjon som setter kunstnerisk ytringsfrihet på dagsorden gjennom ulike prosjekter og samarbeid.

I nært samarbeid med Scene Nord (Troms og Finnmark fylkeskommune) er kulturenheten, biblioteket og Enhet for integrering med på å tilrettelegge for fribymusikerne, slik at de kan lykkes best mulig i sin hverdag med ulike arbeidsoppgaver tilknyttet sitt fag og hva de ønsker å formidle. Samtidig følger de introduksjonsprogrammet for flyktninger gjennom undervisning på voksenopplæringa, slik alle flyktninger som kommer til Norge gjør.

I 2014 ankom vår første fribymusiker Abazar Hamid Musa fra Sudan med sin familie. Siden kom Hameed Sakhizada sammen med sin kone fra Afghanistan i 2016, Nikan Khosravi fra Iran i 2018 og i 2019 ankom også hans bandkollega Arash Ilkhani fra Iran.

Det meste av Ghawgha Taban musikalske arbeid har en sosial kontekst, hun har adressert vold gjennom kjærlighetssanger, og skrevet tekster om en ønsket fred i Afghanistan.

Ghawgha er mest kjent for sin låt «I Kiss You» som ble sluppet på Valentins dag i 2019, midt i forhandlingene med Taliban. Låten gikk raskt viralt og tiltrakk seg mye mediaoppmerksomhet verden rundt.

Hør sangen her: https://www.youtube.com/watch?v=dGLFkDRwVwU

Se andre videoer/opptak her: https://www.youtube.com/channel/UCC-MjAyxk7nIMYy5su6pgQg