Det er noen av forslagene i budsjett- og økonomiplanen for 2023-2026, som ble presentert mandag 7. november. Budsjettet skal endelig vedtas av kommunestyret 8. desember.

Endret situasjon

I sitt forord til budsjettforslaget skriver kommunedirektør Hugo Thode Hansen at den realøkonomiske situasjonen er vesentlig endret gjennom 2022. Russlands angrepskrig i Ukraina og energikrig mot det øvrige Europa, gjentatte renteøkninger og knappheten på arbeidskraft utfordrer kommuneøkonomien og tjenesteleveranser. 

Flere eldre, færre unge

- Som en konsekvens av det sterke prispresset og knappheten på arbeidskraft er statsbudsjettet stramt. Hensikten er å trekke inn kjøpekraft slik at husholdninger, bedrifter og offentlig virksomhet bruker mindre penger. I tillegg til det står Harstad kommune, i likhet med de fleste andre kommuner, over store endringer i befolkningssammensetningen de neste ti-årene. De ti neste årene blir det 800 flere innbyggere over 80 år, mens det blir 445 færre elever i grunnskolen. Dette må vi forholde oss til, og det må påvirke prioriteringene våre både når det gjelder drift og investeringer, skriver Hansen. 

 Krevende

- Arbeidet med budsjett og økonomiplan vært krevende. Harstad kommune har de siste tre årene hatt svakere netto driftsresultat enn i perioden 2014-2018. Den langsiktige gjelden er høy og vil øke i årene som kommer. Vår styrke ligger i at vi har et disposisjonsfond på over 300 millioner kroner, noe som er stort i nordnorsk sammenheng, sier Hansen. 

Det økonomiske opplegget for 2023, og planene for 2024-26, inneholder ingen innstramminger utover de som allerede er vedtatt. Dette til tross for en økning i renteutgiftene på 59 mill. kroner fra 2023 til 2024, og en ytterligere økning med 29 mill. kroner i fra 2024 til 2025. Altså økte renteutgifter på 88 mill. kroner i løpet av 2 år. Realnedgang i frie inntekter og en sterk prisvekst kommer i tillegg. 

To store satsinger 

Den største nye satsingen i økonomiplanperioden er 200 millioner kroner til etablering av anslagsvis 50 nye heldøgns omsorgsplasser. En annen stor satsing er bygging av ny brannstasjon. Den anslås å koste 200 millioner kroner. Det foreslås også at skatepark prioriteres i økonomiplanperioden.

I tillegg ligger det inne midler til fullføring av allerede vedtatte prosjekter som blant annet ny barnehage i sørbygda, turnhallen, helsehus, ny 1-7. skole på Mustaparta, kommunens bidrag til merfinansieringen i Harstadpakken, Nedre Gangsås senter og boliger i Fruhallarn.

Mer til helse og omsorg 

I driften er det funnet rom for å øke satsingen på helse og omsorg med 33,5 mill. kroner. Det er innarbeidet driftskonsekvens av 8 nye plasser i 2. etasje Helsehuset/Olavsgården og økte ressurser til drift av tilbudet til heldøgnstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne. I tillegg er det gitt en generell styrking av driftsbudsjettene innen sektoren, og til hjemmetjenestene spesielt. Satsingen innfases over to år, med 21 mill. kroner i 2023 og 33,5 mill. kroner fra 2024.

Driftsmessige konsekvenser

Det høye investeringsnivået, endret befolkningssammensetning og etableringen av nye heldøgnsomsorg plasser vil føre til store driftsmessige konsekvenser. Disse slår ikke inn i driften for alvor før fra 2026/27. Det er derfor et behov for å tilpasse driftsnivået til den virkeligheten vi da vil stå overfor. 

- Vi vil derfor ha en gjennomgang av driften på alle områder for å identifisere tiltak som kan gi varige reduksjon i driftsutgiftene. Dette er helt nødvendig for å sikre en kommuneøkonomi i balanse, og da særlig utover denne økonomiplanperioden, sier Hansen, og legger til at den store nedgangen i elevtall det nødvendig å se på skolestrukturen, men også andre områder må gjennomgås.

Positiv utvikling

Avslutningsvis er det viktig å ha med seg at Harstad er i positiv utvikling. Investeringsnivået i byen, kommunen og regionen er svært høyt, og vil øke de kommende årene. Dette øker attraksjonen til Harstadsamfunnet, og vil sannsynligvis gjenspeile seg i befolkningsutviklingen. 


Her er de største investeringene i forslaget til budsjett- og økonomiplan: 

  • Helsehuset 599 mill​
  • Skole på nordsida 395 mill​
  • Nedre Gangsås senter 216 mill​
  • Heldøgns omsorgsplasser 200 mill​
  • Brannstasjon 200 mill​
  • Turnhall i forbindelse med Stangneshallen 110 mill​
  • Barnehage i Sørbygda   86 mill​
  • Leie til eie   48 mill​
  • Veipakke – kommunal andel av utvidelse  42 mill​
  • Generalhagen – park og scene   36 mil​l

Nærmere om investeringer i økonomiplanen

Frie områder

Barnehage i Sørbygda
Investeringen er igangsatt og har en brutto kostnadsramme på 86 millioner kroner. Barnehagen forventes ferdigstilt i 2023.

 Skole på Nordsida
Planleggingen er igangsatt. Investeringen har en brutto kostnadsramme på 395 millioner kroner. Mesteparten av investeringsutgiftene forventes å komme i 2024 og 2025 og skolen er planlagt ferdigstilt i 2026.

 Nedre Gangsås senter
Planleggingen er igangsatt. Hele investeringen har en brutto kostnadsramme på 216 millioner kroner og er planlagt ferdigstilt i 2024. Det er forutsatt tilskudd fra Husbanken. Prosjektet er delt i fire delprosjekter.
- Dagsenter
- 10 omsorgsboliger og tjenestebase
- Avlastingssenter (annen tomt)
- 4 omsorgsboliger (annen tomt

 Private omsorgsboliger
Det er planlagt fire omsorgsboliger med personalbase i Fruhallarn. Prosjektet har en brutto kostnadsramme på 15,1 millioner kroner og er tenkt finansier med tilskudd fra Husbanken, momskompensasjon og salg til beboerne ved ferdigstillelse.

 Heldøgns omsorgsplasser
Det er lagt inn oppstart av planlegging av heldøgns omsorgsplasser fra 2023 med tanke på ferdigstillelse i 2027 til en brutto kostnadsramme på 200 millioner kroner. Det er forutsatt tilskudd fra Husbanken før byggingen starter.

 Helsehuset/lokalmedisinsk senter
Prosjektet har en brutto kostnadsramme på 599 millioner kroner. Det er innvilget tilskudd fra Husbanken. Første fase med klargjøring av tomt og infrastruktur er igangsatt. Helsehuset er planlagt ferdigstilt i 2026.

 Turnhall i tilknytning til Stangneshallen
Investeringen har en brutto kostnadsramme på 110 millioner kroner og det er forutsatt spillemidler. Anbud er utlyst og det er planlagt ferdigstillelse i 2024.

 Skatepark
Det er budsjettert med skatepark i 2026 til en kostnadsramme på 15 millioner kroner som er forutsatt finansiert av spillemidler og disposisjonsfond utvikling.

 Generalhagen park og scene
Siste fase av investeringene i Generalhagen har en brutto kostnadsramme på 36 millioner kroner. Investeringene i Generalhagen er delfinansiert av spillemidler, tilskuddsmidler og private anleggsbidrag i tillegg til egenfinansiering. Ferdigstillelse er planlagt i 2023.

 Planlegging av nytorget i sentrum
Det er lagt inn 1 million til finansiering av planlegging av nytorget i sentrum inklusiv utarbeidelse av reguleringsplan. Eventuelle videre investeringer må det kommes tilbake til etter hvert.

 Trondenes kirke – oppgradering tak
Det er budsjettert med tilskudd til Kirkelig fellesråd på 5 millioner kroner i 2023 finansiert av disposisjonsfond slik at de får oppgradert taket på Trondenes kirke i 2023. Fellesrådet har også fått innvilget eksternt finansieringsbidrag.

 Kommunal andel av veipakkeutvidelsen
I henhold til avtale mellom veivesenet, fylkeskommunen og Harstad kommune er det i 2023 budsjettert med Harstad kommunes andel som er beregnet til 42 millioner kroner av de utvidede investeringene.

 Fornying av gatelys
Prosjektet med utskifting til LED-armatur i gatelysene innenfor en totalramme på 15 millioner kroner er forventet ferdigstilt i 2023.

 Leie til eie
Det er budsjettert med 24 millioner kroner i 2023 til prosjektet og sammen med bevilgingen i 2022 skal det da være investert til sammen 48 millioner kroner. Beboerne skal i løpet av en 3-5 års periode ha muligheten til å velge å kjøpe boligene.

 Brannstasjon
Det er budsjettert med investering i ny brannstasjon / oppgradering av eksisterende brannstasjon til en brutto kostnadsramme på 200 millioner kroner. Planleggingen vil starte i 2023 og det er forventet ferdigstillelse i 2027.

 Oppgradering av kommunale bygg
Det er budsjettert med en brutto investeringsramme på 5 millioner kroner årlig til nødvendige HMS-investeringer i kommunale formålsbygg.

 Fruhallarn boligfelt
Det er budsjettert med en brutto investeringsramme på 20 millioner kroner til opparbeidelse av Fruhallarn boligfelt med planlagt ferdigstillelse i 2023.

 Digitaliseringsstrategi
Det er budsjettert med en brutto investeringsramme på 2,5 millioner kroner årlig til nødvendige investeringer blant annet i velferdsteknologi.

 Fornying av bilparken
Det er budsjettert med en brutto investeringsramme på 5 millioner kroner årlig til nødvendige utskiftinger av kommunale tjenestebiler etter hvert som det er behov for utskifting av de eksisterende bilene. Nye biler skal i utgangspunktet være EL-biler. Det er avsatt midler i 2022 til oppgradering av parkeringsplasser slik at de er tilpasset EL-biler. Ubenyttet investeringsramme vil bli foreslått videreført til 2023.

 Egenkapitalinnskudd i KLP
Det er budsjettert med et årlig egenkapitalinnskudd i KLP på kr 770 000,- finansiert av ubundet investeringsfond.

Selvkost

Vann
Investeringer på selvkostområdet vann for 112 millioner kroner (2023-2026), hvor 11,5 millioner er nye investeringer og resterende tidligere vedtatte investeringer.
Nye investeringer på selvkostområdet vann:

HVBA-galleri/rist/dekke                            1,50 millioner                 2023
Breivik – fornying VA                                 4,40 millioner                 2023
Bynndalsveien – fornying VA                   2,75 millioner                 2024
Grøtavær vannverk                                   2,50 millioner                 2024
Vaktbil ½-part                                             0,35 millioner                 2024

Avløp
Investeringer på selvkostområdet avløp for 150 millioner kroner (2023-2026), hvorav 10 millioner er nye investeringer og resterende tidligere vedtatte investeringer.
Nye investeringer på selvkostområdet avløp:

Breivik – fornying VA                                 4,40 millioner                 2023
Bynndalsveien – fornying VA                   2,75 millioner                 2024
Grøtavær vannverk                                   2,50 millioner                 2024
Vaktbil ½-part                                             0,35 millioner                 2024

Feiing og IUA
Det er budsjettert med investering i carport/dekningstak til en kostnadsramme på kr 600 000,- i 2023 som er vedtatt tidligere. Dette må imidlertid først vurderes om dette bør ses i sammenheng med ny brannstasjon.

Sama-anlegget
Investeringer ved Sama-anlegget for 12,3 millioner kroner (2023-2026), hvor 6,8 millioner er nye investeringer og resterende tidligere vedtatte investeringer.
Nye investeringer ved Sama-anlegget:

Liten feiemaskin                                         2,50 millioner                 2024
Lastebil                                                         2,80 millioner                 2024
Stor varebil                                                  1,50 millioner                 2025