Harstad kommune møtte nylig pensjonistforeningen for å snakke om fremtidens boligutfordringer og muligheter for eldre i byen. Hovedbudskapet var klart: Eldre bør planlegge sin boligsituasjon tidlig, slik at de selv kan velge hvor og hvordan de vil bo når alderdommen krever tilrettelegging. 

Demografiske endringer krever planlegging 

Roger Rasmussen, som nå jobber med den boligpolitiske planen for Harstad kommune, presenterte den nasjonale strategien "Bo trygt hjemme". Den legger vekt på å tilrettelegge for at eldre skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Han understreket at kommunen står overfor store demografiske endringer. Innen 2050 vil andelen eldre over 67 år i Harstad øke til 25 prosent, samtidig som andelen i yrkesaktiv alder synker. Dette betyr færre omsorgsytere per pensjonist, og økende press på helse- og omsorgstjenestene. 

— Vi må alle ta ansvar for å gjøre boligen vår trygg og tilgjengelig for alderdommen. Flytting til en mer egnet bolig bør skje på eget initiativ, ikke som en nødløsning, sa Rasmussen, og snakket om femminuttersregelen, som anbefaler at man helst skal kunne gå fra eget hjem til de tjenestene man har behov for. 

Ni av ti klarer seg selv 

Selv om behovet for tilpassede boliger øker, minnet Rasmussen om at de fleste eldre fortsatt er selvstendige. 

— Ni av ti mellom 70 og 80 år klarer seg fint på egen hånd. Vi må passe oss for å sykeliggjøre alderdommen. Fokuset må være på å skape aldersvennlige samfunn og legge til rette for at folk kan bo hjemme så lenge som mulig, sa han. 

Omsorgsbolig er ikke en rettighet 

Mange eldre har en forventning om at kommunen skal tilby omsorgsbolig når behovet melder seg. Bente Berg, enhetsleder for samhandling og tildeling, slo fast at omsorgsbolig ikke er en rettighet, men et knapphetsgode. Kommunen er forpliktet til å ha et tilbud, men ikke til å tildele bolig til alle som søker. 

Rita Helme, saksbehandler ved Avdeling for koordinering og tildeling minnet om at alder i seg selv ikke er nok til å kvalifisere for en omsorgsbolig. Funksjonsnivå og behov for helsehjelp er avgjørende. 

Eldre som planlegger, lever mer selvstendig 

En av de største utfordringene i dag er at mange eldre bor i boliger som ikke er tilpasset deres behov. Det kan være trapper som blir vanskelige å gå i, boliger som ligger langt fra kollektivtilbud, eller dårlig tilgjengelighet til daglige gjøremål. 

— Derfor er det viktig å forberede seg på egen alderdom, finne en egnet bolig i god tid og vurdere alternativer som boligtilpasning, flytting til en lettstelt leilighet eller fellesskapsløsninger, påpekte Berg og Helme og la til: 

— Vi anbefaler eldre å ta grep før det blir nødvendig. Finn en egnet bolig mens du fortsatt har muligheten til å velge selv. Da beholder du selvbestemmelsen lenger.

Prioriterer forebygging 

Kommunen har i dag 204 plasser i sykehjem og omsorgsboliger med heldøgns omsorg. Sammenlignet med andre kommuner av samme størrelse har Harstad flere plasser enn gjennomsnittet, men dette betyr ikke at tilbudet er tilstrekkelig i fremtiden.  

— I dag har Harstad også rundt 250 andre omsorgsboliger. I fremtiden vil det bli betydelig mer utfordrende å få en tildeling av slike boliger, sier Berg, og presiserer at hver gang kommunen har ledige omsorgsboliger, gjøres det prioriteringer om hvem som trenger boligen mest.  

— Dette kan bety at flere blir stående over lang tid på venteliste, sier Berg. Kommunen ønsker derfor å legge mer vekt på forebygging, boligtilpasning og nye boformer fremfor institusjonsbaserte løsninger. 

Kommunen tilrettelegger – private bygger 

Jan Dag Stenhaug, bygg- og eiendomssjef i Harstad kommune, fortalte om kommende byggeprosjekter som kan bidra til flere boalternativer for eldre. Han presiserte at finansieringen i stor grad må komme fra de eldre selv. Prisen på nybygde leiligheter i Harstad ligger gjerne fra 3-5 millioner kroner, noe som for mange er en utfordring. Samarbeid med Husbanken kan imidlertid bidra til å senke prisen.  

— Kommunen kan legge til rette for bygging og avtaler med Husbanken, men det er i hovedsak markedet og private aktører som skal drive dette fram, sa Stenhaug. Kommunen er i dialog med private utbyggere for å sikre flere egnede boligløsninger, og ser på muligheten for å lyse ut konkurranse om slike boliger, for eksempel i sentrum eller nær Kanebogen senter. 

Budskapet er tydelig 

For å sikre en trygg og komfortabel alderdom, må altså hver enkelt ta ansvar for sin egen boligsituasjon. Kommunen legger til rette med rådgivning, informasjon og nye boligløsninger og velferdsteknologi, men til syvende og sist er det innbyggerne selv som må gjøre de nødvendige valgene. 

Eller som en av deltakerne i møtet oppsummerte det: 

Ingen vil at andre skal bestemme hvor vi skal bo når vi blir gamle. Derfor er det best å ta grep selv, før noen andre må gjøre det for deg.