9. oktober blir konferansen arrangert, og programmet er snart klart. Blant de som kommer er aktivisten Alaa Salah, tidligere politiker og diplomat Hilde Frafjord Johnsen og Harstads nye fribymusikere.

- Vi er nå i ferd med å ferdigstille programmet.  I år vil hovedfokus være på aktivisme, og den rollen store folkebevegelser har på demokratiutvikling i totalitære regimer.  Vi har «Den arabiske våren» friskt i minne, når vi denne gangen blant annet setter fokus på den  senere tids utvikling i Sudan.  Det som har skjedd der er gledelig, men også oppsiktsvekkende, sier Henry Andersen i Harstad kommune.

Friby

Arrangementet har sammenheng med at Harstad kommune er tilknyttet fribyordningen for forfattere, kunstnere og artister som er drevet på flukt fra sine hjemland på bakgrunn av deres ytringer. Fribyordningen og konferansen drives i samarbeid mellom Kultur i Troms og Harstad kommune. Harstad kommune samarbeider også tett med ICORN, Norsk Pen og SafeMUSE. 

Fritt Sudan

Harstad kommune har så langt ønsket velkommen 4 fribymusikere. 

- Abazar Hamid Muusa fra Sudan kom til Harstad i 2015 som vår første.  Da hadde han vært i landflyktighet sammen med sin familie i flere år. Noe av det første han lærte seg da han kom til Norge var «Å, eg veit meg et land».  Den sangen hadde for Abazar dobbel bunn.  «Langt der oppe i nord» kunne like gjerne vært «langt der nede i sør».  Drømmen om et fritt Sudan har hele tiden vært Abazar sin store drivkraft, sier Andersen.

Han legger til: Årets konferanse vil forhåpentlig være en bekreftelse på at en klar visjon, sterk tro, håp og aktivisme på sikt kan gi resultater.

Aktivist

Andersen er svært fornøyd med at Alaa Salah kommer til konferansen. Hun er en av de fremste aktivistene for et fritt og demokratisk Sudan.  Salah er presentert i flere medier, blant andre av Aftenposten og NRK (Urix).

- Vi har også fått bekreftet Hilde Frafjord Johnson, som har stått sentralt i tidligere fredsprosesser knyttet til Sudan, sier Andersen, som mener det blir spennende når aktørene samles til drøfting foran åpen mikrofon.

Dømte for heavyrock

Konferansen starter med en seksjon for ungdom.
- I løpet av det siste året har Harstad fått to nye fribymusikere.  Nikan Khosravi og Arash Ilkhan er begge fra Iran, og er drevet på flukt på grunn av sin utøvelse av musikkformen Heavy Metal.  De er begge dømt til fengselsstraffer i Iran. 

- Hvordan er det å leve som artist i et land uten de selvsagte rettighetene som vi har i vårt demokrati.  Tar demokratiet og ytringsfriheten for gitt? Dette er spørsmål som blir tatt opp. Denne se delen av konferansen ledes av  Narvik fredssenter i samarbeid med Ungdomsrådet i Harstad kommune., sier Andersen.

Årets konferanse er også et samarbeid med Voksenopplæringsforbundet, VOFO.  Det betyr at i løpet av dagen blir det innspill på gode og praktiske inkluderingstiltak gjennom kunstneriske uttrykk.

Konferansen avsluttes som vanlig med en spektakulær konsert.