.Som så mange andre har skolene hatt en hektisk hverdag de siste årene, men de har likevel prioritert å innarbeide miljø, klima og bærekraft i daglig drift.  

Miljø- og klimaarbeid blir stadig viktigere, og vi er glade for at Harstad kommune ønsker å gå foran i det grønne skiftet og feie for egen dør. Kommunen jobber nå med å sertifisere alle kommunale enheter og avdelinger som Miljøfyrtårn. Per i dag er rådhuset, alle barnehagene, brannstasjonen, biblioteket og tre av skolene sertifisert – og vi har som målsetning at alle andre enheter får sin godkjenning i løpet av året. Vi håper og tror derfor at det blir mange flere Miljøfyrtårn-diplomer å dele ut i 2022!

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte miljøsertifiseringsordning for både private bedrifter og konsern, samt kommuner og fylkeskommuner. I dag er knappe 8400 virksomheter fra ulike bransjer godkjent som Miljøfyrtårn, hvorav ca. 1.200 er kommunale enheter og avdelinger fra hele landet. Medregnet de tre skolene som er til stede på kommunestyremøtet i dag har vi allerede 58 Miljøfyrtårn i Harstad.

Kravene for å bli Miljøfyrtårn er i stadig endring og er mange av kriteriene har blitt strengere med årene. Alle virksomheter må gjennom en ekstern revisjon for å bli formelt godkjent, og Miljøfyrtårn er nå anerkjent av EU, på lik linje med store internasjonale merkeordninger som EMAS og ISO 14001.

For å bli Miljøfyrtårn må virksomhetene oppfylle konkrete kriterier som er tilpasset ulike bransjer. For skolene stilles det blant annet krav om at miljø skal integreres i undervisningen i tråd med læreplanen, og at skolene årlig skal bruke miljø som tema på en aktivitetsdag eller fagdag.

Miljøfyrtårn-virksomheter må levere en årlig klima- og miljørapport hvor de skal vise til en kontinuerlig forbedring av sine miljøprestasjoner og klimagassutslipp. Miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter – uansett hvilken bransje de tilhører – bidrar til en bærekraftig utvikling av samfunnet som del av det grønne skiftet.

Sørvik skole, Medkila skole og Seljestad ungdomsskole

  • Alle grunnskolene i Harstad kommune jobber nå med å bli godkjent som Miljøfyrtårn, og de tre første er til stede på kommunestyremøtet i dag for å motta sitt Miljøfyrtårndiplom – det synlige beviset på deres miljøinnsats.
  • Det er særlig viktig å arbeide med miljø i grunnskolen, da det her vi legger grunnlaget for hva elevene tar med seg videre i livet. Dagens barn og unge er de som skal arve jordkloden, og de er derfor svært opptatt av miljø og klima. De er også flinke til å ta med seg kunnskapen hjem og lære opp sine foreldre og foresatte om miljø, klima og bærekraft!
  • Skolene i Harstad har lenge arbeidet med bærekraft, men Miljøfyrtårn-sertifiseringen har nå satt dette arbeidet i system. Alle skolene har jobbet med å bevisstgjøre lærere, elever og foresatte om miljø, og har bl.a. gjort grep for å redusere strømforbruk, avfallsmengde og papir- og kjemikalieforbruk. De har hatt fokus på miljøvennlig reising og transport, matsvinn og kildesortering, og deltar i ulike aksjoner slik som strandrydding, Rusken, sykle-til-skolen-aksjoner og lignende.

Vi gratulerer Sørvik skole, Medkila skole og Seljestad ungdomsskole med Miljøfyrtårn-sertifisering!