Bor i Rødmyrstua i Harstad. Har bodd på stedet i over 60 år. Er nå pensjonist. Har mye fritid og ønsker å bringe mye av mi tid ute også her på min boplass, gjerne sammen m barn og barnebarn. Rødmyrstua er et lite bo område i krysset til Sørlia m 4 hus. Første hus her kom i 1930 og fram til få år sia var det folk fra samme familie som etablerte seg her og hadde fast bosted. Tidligere ganske så idyllisk med naturtomter og naturlig skjerming mot fylkesveiene og friareal tett på. Her var stor trivsel og bolyst.

For noen år sia etablerte firmaet Killi seg som nærmeste nabo og noe av idyllen forsvant. Grensen oss i mellom går langs hele min eiendom mot vest Det er et stort firma og et stort areal som er tatt i bruk med mange maskiner /kjøretøyer og høy aktivitet. Tømming og lasting av stein som resulterer i støv og støy forurensing. Opprinnelig var her utsikt mot natur og naturlig tilgang til området både sommer og vinter...................................................... Det hele er nå omgjort til industriområde.

Alle opprinnelige trær langs mi grense blei fjerna ved etableringa, bortsett fra noen få store fyldige trær nederst i grenseområdet.

Det blei i saka bestemt at det skulle etableres et vegetasjonsbelte m bredde på 4 m. med beplantning fra min grense inn mot Killi. Det blei fysisk satt tilbaketrær, men noen hadde og har dårlig funksjon da di er temmelig pistrete. I ettertid blei det planta noen små grantrær i tillegg fra Killi sin side.

Etter hvert har jeg på en måte klart å akseptere min nye nabo/firma og å leve med denne virksomhet sjøl om det har redusert min trivsel og redusert verdien av min eiendom.

Men så skjedde det noe i sommer som jeg ikke kan akseptere , og det er her jeg vil stille ordføreren noen spørsmål. Det som skjedde var at Hålogaland Kraft kom på besøk for skogrydding under lavspent ledninga som går over grensa imellom oss. Denne lavspent ledninga gikk rett over di fyldige og gode trærne som jeg nevnte tidligere og er en del av det vedtatte skogsbelte. Har sjølsagt forståelse for at det er nødvendig å hindre at disse ikke når opp i ledningene. Jeg forklarte arbeidskaren fra Hålogaland Kraft hvorfor disse trærne ikke måtte fjernes helt og bad om forståelse for det. Fikk dessverre ikke gehør for dette. Buskene blei fjerna helt. Dette vel en meter ned i ei skråning fra mi tomt. Det er blitt ei åpning på 3-4 meter mot Killi sin virksomhet. Kontaktet Hålogaland Kraft som mente at det var nødvendig å gjøre det slik for det krevde regelverket. Di bad meg om å kontakte riktig instans slik at kommunen kunne ordne opp i dette, noe jeg gjorde i brevs form. Fra Areal og byggesakstjenesten fikk jeg dette svar : « Bygningsmyndighetene forutsetter at vegetasjonsbeltet bringes i orden ved at vegetasjonen får vokse innenfor di rammer som reguleringsplanen krev « og «Saken avsluttes med dette fra bygningsmyndigheten side «.

Er innbygger av kommunen og forventet faktiskimøtekommelse og forståelse. Med et slikt svar føler jeg meg rett og slett avvist. Dette er ren ansvarsfraskrivelse fra Areal og byggesakstjenesten. Eller beror det hele på en misforståelse?

Det jeg er helt sikker på er at det i i min tid /så lenge jeg lever ikke blir noen tilvekst som jeg vil ha noe som helst nytte av. Den foreslåtte løsninga fra areal og byggesak er inga løsning. Jeg vil ha ei skjerming langs hele grensa slik det lå i saka i vedtak inntegna på kart. Dette vil jeg skal skje i løpet av våren!

Jeg avslutter ikke saka før dette er gjennomført. Vegetasjonsbeltet skal redusere støv og støy – og gi minst mulig utsikt til og innsyn fra virksomheten på Killi Eiendom.

Spørsmål til ordføreren:

  1. Er det rom for Hålogaland Kraft å gjøre unntak/være fleksible i skogsrydding under strømledninga i helt spesielle situasjoner ? Er regelverket så rigid at det ikke kan gjøres forsvarlige unntak?
  2. Mener ordføreren v Areal og Byggesaktjensten at tilveksten der vegetasjonsbeltet er fjerna vil ha noen funksjon i min tid. ?
  3. Vil ordføreren gå inn for/ ta initiativ til ei ordning der den vedtatte skjerminga mot firmaet Killi blir realisert i en elle annen form. Og når kan dette skje?

Positive svar/løsning vil styrke min bolyst og trivsel og ønske om å bo i Rødmyrstua og Harstad.


SVAR PÅ INNBYGGERSPØRSMÅL FRA INGER BYE OM SKADE PÅ VEGETASJONSBELTE

 Reguleringsplanen fastsetter arealbruken og her er det aktuelle arealet regulert som vegetasjonsskjerm. Støyskjermen ligger på eiendommen gårdsnummer 68 bruksnummer 38, som eies av Killi Eiendom AS. 

1) Er det rom for Hålogaland kraft å gjøre unntak/være fleksible i skogrydding under strømledninga i helt spesielle situasjoner? Er regelverket så rigid at det ikke kan gjøres forsvarlige unntak? Det er beklagelig at vegetasjonen er skadet av en tredjeperson etter skogrydding under strømledningen. På visse vilkår vil det kunne være rom for å gjøre unntak. Kommunens areal- og byggesakstjeneste vil se på muligheter i plan- og bygningsloven og snakke med grunneier Killi, men kan ikke si noe om hva som gjelder etter gjeldende forskrifter om skogrydding under strømledninger. 

2) Mener ordføreren v Areal- og byggesakstjenesten at tilveksten er vegetasjonsbeltet er fjerna vil ha noen funksjon i min tid? Dette avhenger av eventuelt av hvilken løsning som måtte velges. Dersom vilkårene for å kunne gi unntak fra reguleringsplanen er til stede, så vil man kunne se på andre løsninger som gir en raskere effekt, for eksempel en ordinær støyskjerm. 

3) Vil ordføreren gå inn for/ta initiativ til ei ordning er den vedtatte skjerminga mot firmaet Killi blir realisert i en eller annen form? Og når kan dette skje? Kommunens areal- og byggesakstjenesten vil ta dette opp med grunneier. Det er vanskelig å gi et eksakt tidsperspektiv på dette, men det bør skje så snart som mulig og være sluttført før våren 2023. Areal- og byggesakstjenesten må gjennomgå planprosessen fra 2013, og samtidig inngå dialog med grunneier for så godt som mulig å gjenopprette vegetasjonsbeltet. 

Kari-Anne Opsal 
ordfører