Harstad kommune skal levere trygge og gode helsetjenester. Det betyr at vi må ha prosedyrer som i størst mulig grad unngår at vi bringer smitte inn i institusjoner eller hjem til særlig sårbare brukere. Vi har allerede flere tiltak som munnbind og andre smittevernprosedyrer, men nå innfører vi også et testopplegg for uvaksinert helsepersonell. Dette er drøftet med tillitsvalgte, og det er også  juridisk vurdert. 

Tiltakene skal redusere risikoen for at ansatte i helse- og omsorgstjenesten, som ikke er fullvaksinerte og som er smittet med Covid-19, bringer smitte videre til pasienter, brukere eller andre ansatte. Målet er å beskytte sårbare tjenestemottakere/ brukere, og bidra til å opprettholde et fullt forsvarlig arbeidsmiljø og tilbud om helse- og omsorgstjenester. Dette vurderes som nødvendig for å redusere risiko for alvorlig sykdom eller død som følge av Covid-19. 

Sårbare pasienter finnes i alle deler av helse- og omsorgstjenesten. En stor andel av disse vil befinne seg på sykehus, sykehjem og i hjemmetjenesten. Helsedirektoratet anser nødvendighetskravet som oppfylt i disse sektorene, og at arbeidsgivere dermed har adgang til å iverksette nødvendige kontrolltiltak, eksempelvis jevnlig testing og bruk av munnbind. I øvrige tjenester må vi gjøre egne risikovurderinger før dette kan innføres.

 

Slik skal testingen forgå i Harstad kommune:

  • Avdelingsleder/driftskoordinator fastsetter testdato for den ansatte for påfølgende uke. Testdager kommuniseres til den ansatte senest fredag uken før.
  • Avdelingsleder/driftskoordinator må finne egnet sted på sin arbeidsplass for utførelse av test
  • Testdag: den ansatte kontakter ansvarsvakt, som foretar testen. Dersom den ansatte som skal testes selv er ansvarsvakt, må kollega utføre testen.
  • Testsvaret avleses av ansvarsvakt og kan etterspørres av avdelingsleder. Dokumentasjon av testsvar ikke nødvendig.
  • Den ansatte skal ikke ha pasientnær kontakt før testsvar foreligger.
  • Dersom negativt testsvar foreligger,  kan den ansatte jobbe i avdelingen som vanlig med bruk av munnbind etter gjeldende avstandsregler.
  • Dersom positiv testsvar foreligger, skal den ansatte umiddelbart forlate arbeidsplassen, gå i isolasjon og kontakte Pandemitelefonen for PCR - test og videre oppfølging.

Bakgrunn for ønske om kontrollert test på arbeidsplassen, er fare for test tas feil.

Ansatte som har symptomer skal ikke møte på jobb ihht Smittevernråd for befolkningen - FHI


De som har fullført primærvaksinasjon blir regnet som «fullvaksinerte», dette er:

  • De som har fått andre vaksinedose. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter andre vaksinedose. 
  • De som har gjennomgått sykdom og minst 3 uker senere har fått en dose vaksine. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter vaksinedosen.
  • De som har fått vaksine med éndose-vaksine, med virkning fra 3 uker etter vaksinasjonen
  • De som har fått første dose vaksine og deretter, minst 3 uker senere, fått påvist covid-19-infeksjon. Status som fullvaksinert gjelder fra du er ute av isolasjon. 
  • De som ved godkjent laboratoriemetode har fått påvist antistoffer mot SARS-Cov-2 (med antistoffserologi ved mikrobiologisk laboratorium), og deretter har fått en dose vaksine tidligst samme dag som prøvedato. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter vaksinedosen.

Denne gruppen omfatter også fullvaksinerte som har mottatt en oppfriskningsdose og alvorlig immunsupprimerte som har mottatt 3. dose.

De som blir regnet som «delvaksinerte» er:

  • De som har fått første vaksinedose (i et flerdoseregime) for minst 3 uker siden.  

Dersom beskyttelsen skulle avta over tid, kan rådene våre endre seg.

Vi viser til føringer fra FHI:

Testingen bør utføres på arbeidsplassenTestingen bør gjøres regelmessig, for eksempel i det man kommer på jobb mandag og torsdag i en arbeidsuke. Ansatte som ikke er i regelmessig arbeid (for eksempel turnus, helgevakter, deltidsansatte), bør ta en test når de kommer på jobb dersom det har gått mer enn 72 timer siden siste test.