8. august 2021 blir det igjen sykkelfest i Harstad. Flere av verdens aller største sykkelprofiler er med når det hele skal avgjøres i Harstad, blant andre ikonet Peter Sagan, OL-bronsevinner Alexander Kristoff og ikke minst hjemmehåpet og Tromsø-gutten Andreas Leknessund. 

Etappen starter i Gratangen kl 1355. Det er forventet at syklistene kommer over Tjeldsundbrua like etter kl 1600. Etappen går så til Sørvik, over Storjorda, opp Gåra og inn mot Harstad. Etter to runder i Harstad sentrum (se kart), avsluttes årets Arctic Race cirka kl 1800 ved UNN Harstad. Like etter er det premieseremoni i Harstad sentrum. 

Premieseremoni

Det blit premie-seremoni i Harstad sentrum like etter målgang i Harstad. Dette skjer på torget cirka 20 minutter etter målgang, det vil en gang mellom kl 1800 og 1830.

Her er det plass til 600 tilskuere. Det vil bli lagt ut gratis billetter tirsdag/onsdag. Vi kan ha tre kohorter med inntil 200 i hver kohort. Vi trenger å registere hvem som er i hver kohort, så derfor er det kun de med bileltter som vil slippe inn på torget under premieseremonien. 

 

 

Stengte veier

a95c4.jpg

Syklistene kommer fra Gratangen og inn til Harstad, der det skal sykles flere runder i ei rundløype i sentrum før målpassering like ved UNN Harstad. Det betyr at det stenges en rekke veier en stund før syklistene ankommer Harstad. St Olavs gate fra Harstadgårdsbakken til Skarveien stenges hele dagen. Sentrum stenges i hovedsak fra kl 1500 - 1830. Det vil ikke være mulig å komme inn til byen fra sør i dette tidsrommet.

Legg spesielt merke til at veien stenges fra krysset i Sørvik til Tjeldsundbrua i tidsrommet 1400 - 1640. Det betyr at det ikke er mulig å passere her hvis man for eksempel skal rekke et fly. Dette gjelder spesielt flyavgangene 

14:25 Sandefjord WF465 Widerøe
15:40 Oslo DY367 Norwegianb
16:05 Oslo SK4097 SAS
17:00 Bergen WF693 Widerøe
17:30 Stavanger WF647 Widerøe
17:45 Oslo SK4095 SAS
17:55 Bodø WF886 Widerøe

UNN Harstad
Pasienter/pårørende og ansatte som skal til/fra UNN Harstad/legevakta denne ettermiddagen må være forberedt på at mange veier er stengt, og det vil være mye folk i området. Det vil være enklest å komme seg til/fra UNN/legevakta til fots eller med sykkel, så det anbefales at privatbil ikke brukes av ansatte hvis det er mulig.

Ansatte som skal gå av vakt ved UNN Harstad i tidsrommet mellom 15.00 og 16.00 anbefales å parkere utenfor den nedstengte «ringen» rundt sykehuset dersom man er avhengig av å kjøre bil på jobb. Ansatte som må kjøre privatbil og starter på jobb kl 15.00, anbefales å komme litt tidligere (14.30) dersom man vil unngå at det er veisperringer rundt sykehusområdet.

Parkering for pasienter og pårørende

Pasienter og pårørende som skal til sykehuset søndag 8. august, må bruke parkeringsplassen på baksiden av sykehuset ettersom den store parkeringsplassen ved sykehuset vil være avsperret.

Smittevern

Vi vil oppfordre byens befolkning til å holde god avstand og følge de gjeldende retningslinjene til FHI og den lokale forskriften. Dersom vi tar hele løypa i bruk, har vi mer enn nok plass til at alle som vil kan oppleve rytterne på nært hold. På den måten kan vi lage en trygg og smittevennlig sykkelfest.

Reglene er enkle å følge:

Minst en meter avstand er hovedregelen.

  • Hold avstand til de du ikke bor med.
    • Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Rygg mot rygg, eller etter hverandre (som i kø), gir mindre risiko for smitte.
    • Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming.   
    • Kortvarige passering av andre gir liten risiko for smitteoverføring.   
  • Det å ha kontakt med mange andre øker risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet. Vi anbefaler derfor alle å begrense antall kontakter både i private sammenhenger og under arrangementet .
  • Det anbefales å brukes munnbind på offentlig sted og offentlig transport hvor det ikke er mulig å holde minst 1 meters avstand til hverandre. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

  • Last ned den offisielle smittestopp-appen til telefonen din, så får du beskjed om du kan være smittet. 

  • Hold deg hjemme og nyt sendingen på TV hvis du ikke er frisk eller har luftveisssymptomer.

Hvor kan jeg stå?

Det er god plass rundt løypa, så det skal være mange muligheter for å få sett syklistene. Husk å følge de generelle smittevernrådene. 

ARCTIC RACE: GRATIS BILLETTER TIL MÅLGANG OG PREMIESEREMONI Det er god plass langs stort sett hele løypa, men på grunn av smittevernhensyn må vi vite hvem som er til stede i pressområdet like før målgang og under premieseremonien. Vi må vite hvem som er til stede i disse kohortene. Derfor har vi en begrensning på to billetter per kjøp. Er du syk, bli hjemme og se rittet på tv. Velkommen til sykkelfest. Les mer om billettene her: https://harstadkommune.hoopla.no/sales/arcticrace2021 Kohort seremoni.jpg Kohort målgang[1].jpg

 

Lagene og profilerte syklister

Thor Hushovd mener Kristoff er storfavoritt på de to første etappene i Arctic Race of Norway, men tror sammenlagtseieren går til Frankrike eller Belgia i år.

Favoritt og joker

Hushovd tror Warren Barguil og Ben Hermans, som begge har vært med i Arctic flere ganger tidligere, er de største favorittene til å vinne sammenlagt. Han mener også det er mange sterke norske ryttere med, og tror flere av disse kommer til å hevde seg underveis.

- Jeg holder Kristoff som storfavoritt til å vinne de to første etappene. Det blir også veldig spennende å se formen til Andreas Leknessund. Bystrøm har vist frem til nå i år at han kan vinne Arctic Race of Norway sammenlagt, men han kommer tilbake fra skade, noe som gjør han mer usikker. Ellers er Hoelgård i god form, og både han og Eiking kan kjempe om sammenlagtseieren. Edvald Boasson-Hagen blir en spennende joker på hver etappe, sier Hushovd.

Tid for revansj

Warren Barguil returnerte til Arctic Race of Norway i 2019 for å revansjere seg etter han bokstavelig ble blåst av veien over Ifjordfjellet i Finnmark året før. Han overtok ledertrøya på toppen av Storheia på den tredje etappen, men mistet sammenlagtseieren med ett sekund da feltet sprakk opp på den siste etappen i Narvik. Når han stiller til start i år er det helt sikkert med mål om å få navnet sitt gravert inn i trofeet som den åttende vinneren av Arctic Race of Norway. Dronningsetappen til Målselv fjellandsby passer godt til den tidligere franske mesteren som ble King of the Mountains i Tour de France 2017. Men også Ben Hermans, som vant etappen opp til fjellandsbyen forrige gang, i 2015, har helt sikkert ambisjoner om å vinne sammenlagt denne gangen.

11 lag fra Tour de France

Ikke mindre enn 11 Tour de France-lag stiller opp når rittet starter i Tromsø 5. august.  Astana-Premier Tech med tidligere U23-verdensmester Samuele Battistella, AG2R-Citroën med klassikerstjernen Oliver Naesen, Bora-Hansgrohe med sin kaptein Juraj Sagan, Cofidis med Giro d'Italia-etappevinner Victor Lafay, Qhubeka-NextHash med Nic Dlamini, TotalEnergies med den spanske klatreren Cristian Rodriguez og Paris-Roubaix-vinner Niki Terpstra, Intermarché-Wanty Gobert med nordmannen Odd Christian Eiking, som vant etappenn opp til Storheia for to år siden, og Uno X med Markus Hoelgaard som vant den siste etappen i Narvik dagen samme år.

Alexander Kristoff, som starter for det norske landslaget, jakter sin sjette etappeseier i Arctic Race of Norway. Hans mulighet er først og fremst på de to første etappene, som favoriserer de beste spurterne. Han vil imidlertid få hard konkurranse fra Christophe Laporte (Cofidis), Martin Laas (Bora-Hansgrohe), Bryan Coquard (B&B Hotels- KTM), Dan McLay (Arkea-Samsic), Rudy Barbier (Israel-Start Up-Nation), Clément Venturini (AG2R-Citroën), Edouard Michael Grosu (Delko), Manuel Penalver (Burgos-BH) og Juanjo Lobato (Euskaltel- Euskadi).

Unge norske syklister

Edvald Boasson-Hagen jakter sin første etappeseier i Arctic Race of Norway. Han ble nummer to etter Kristoff inn til Harstad i 2015, og det er hans foreløpig beste plassering. Daglig leder Knut-Eirik Dybdal gleder seg til å se etablerte norske ryttere bli utfordret av de yngre, og viser til at Arctic Race of Norway siden 2013 også har vært et springbrett for fremtidige toppsyklister.

- Det blir spennende å se nivået til Andreas Leknessund (22) når han debuterer i Arctic Race of Norway på hjemme bane sammen med landslaget og Alexander Kristoff. Leknessund fikk en første smak av rittet gjennom Arctic Heroes of Tomorrow-rittet som ble organisert av Equinor i 2017 i Tromsø, sier Dybdal.

Dybdal tror at også Søren Wærenskjold (21) som ble nummer to i NM, Hoelgaard som vant siste etappe i Arctic Race of Norway i 2019, og Torstein Træen som ble nummer fem i Tour d’Alsace i Frankrike i forrige uke, ønsker å vise seg frem i år. Han trekker også frem Erik Lunder (22) som nylig vant Dookola Mazowsza i Polen sammenlagt for Team Coop, og lagkameraten Tord Gudmestad (20) som tok to etapper i det samme rittet, etter at han ble U23-norgesmester i år.

Slik påvirkes bussene

Alle avganger på linje 10-19 og 200-290 vil være innstilt mellom 14:00 – 18:30 søndag 8. august.

Linje 250 med avgang 13:00 fra Lødingen er innstilt. Det samme er avgang 15:30 til Lødingen.

For linje 12 vil første avgang være 19:13 fra Trastad og 19:06 fra Kilbotn. For linje 10 vil første avgang være 19:05 fra Trondenes. Øvrige avganger går som normalt.

Hvordan kan jeg bidra?

Du kan bidra med å være publikum, skape sykkelfest der du er - eller enda bedre - være løypevakt. 

Din jobb vil i hovedsak være å sikre kryss og passeringspunkter slik at ingen forviller seg inn i løypa. Det krever ingen forkunnskaper, og du får både opplæring og en kontaktperson hos politiet. Du får også en flott jakke til odel og eie.

Dobler betalingen

Kommunen gir 85 per time (ca 510 kr for hele dagen) til enten ditt lag eller forening - eller til det laget eller foreningen du ønsker hvis du ikke er tilknyttet noen, for din innsats. Klarer ditt lag eller forening å stille med minst ti personer, gir vi 1000 kroner per person for hele dagen. Selv får du en flott Arctic Race-jakke.IMG-20210801-WA0007_1015180858723471002.jpg 

Krav til løypevaktene

Vi trenger mange løypevakter. Disse plasseres fra Tjeldsundbrua til Sørvik, over Kvæfjord og til sentrum av Harstad, der rittet avsluttes. For å være løypevakt må man være over 18 år og gjennomføre et digitalt løypevaktkurs på en og en halv time. Øvrig opplæring blir gitt. Man må påregne å sette av tiden fra søndag formiddag til ettermiddagen. Dette varierer litt etter hvor man er i løypa.

Vi har laget et eget skjema der du kan melde deg på. Skjemaet finner du her. Etter at du har meldt deg på, tar vi kontakt slik at du er best mulig forberedt og klar i god tid før rittet starter.