Khosravi ankom nylig Harstad, etter å ha flyktet fra Iran til Tyrkia i 2017 på grunn av trusler, trakassering og en dom på seks års fengsel. Han ble i 2016 stilt for retten i Iran med flere tiltalepunkter:

  • Han har drevet med blasfemi.
  • Han har startet opp et illegalt undergrunnsband og drevet et plateselskap innenfor en musikksjanger som i Iran anses å være satanistisk.
  • Han har skrevet tekster som anses å være anti-religiøse, ateistiske, politiske og anarkistiske.
  • Han har gitt intervjuer til forbudte, utenlandske radiostasjoner.

Khosravi og hans bandkollega Arash Ilkhani risikerte dødsstraff for musikken sin da de ble arrestert i november 2015 av den iranske revolusjonsgarden. Dette skjedde bare dager etter at de hadde lansert sitt andre album «In Pursuit Of Dreams». De ble satt i isolasjon frem til februar 2016, da de ved foreldrenes hjelp klarte å betale ut kausjonen på 30.000 dollar, og de slapp ut.

Rettsaken ble holdt høsten 2016, og dommen på seks års fengsel kom våren 2017. Dommen ble anket, og musikerne slapp å gå direkte i fengsel. Khosravi forteller at han i tiden etter dommen ble trakassert og overvåket av revolusjonsgarden. Han ble bedt om å angi andre musikere, beskyldt for spionasje til fordel for USA og Israel, samt truet med dødsstraff under sharia-lovene. Også familien ble truet. Derfor dro Khosravi til Tyrkia i oktober 2017, der han søkte asyl og status som flyktning under FNs høykommissær for flyktninger paraply.

Mens Khosravi enda var i Iran, ga han i juni 2017 et intervju til nettstedet Metal Injection, der han fortalte om dommen og støtten han hadde fått fra andre metall-musikere verden rundt og fans. Saken hans er også omtalt i andre musikkpublikasjoner, som smalere Loudwire og Decibel til store internasjonale magasiner og aviser som Rolling Stone, Independent og Daily Mail. Oppmerksomheten har gjort det vanskelig for Khosravi å returnere til Iran under dagens forhold.

Tekstene til Confess ligger godt innenfor sjangerens tradisjoner, med referanser til myter, døden, religiøse utfordringer og sinne mot autoriteter. Icorn har gått gjennom tekstene til bandet, og mener tekstene ligger godt innenfor grensene for ytringsfrihet.

I Iran er all musikk som ikke er godkjent av myndighetene, forbudt. Dette gjelder både kvinnelige soloartister og artister som kritiserer sosialpolitiske forhold. Likevel er det en ganske stor heavy metal-scene i Iran, som opptrer på hemmelige arrangementer. Sjangerens uttrykk, med høyt volum, symboler, tatoveringer og aggressive tekster, gjør utøverne til et naturlig mål for konservative krefter i Iran, selv om det finnes eksempler på iranske band innenfor sjangeren som omfavner de konservative verdiene som ikke er utsatt for samme press.

Fribyordningen for musikere

Harstad var verdens første friby for forfulgte musikere. Organisasjonen ICORN i samarbeid med PEN Internasjonal og SafeMUSE hadde regien for å få vår første fribymusiker til byen.  

I Harstad får de en base der de kan skape og utøve musikk i fred, uten å frykte for livet. De aktuelle musikerne som får opphold og beskyttelse i byen, kommer som overføringsflyktninger og går inn i et normalt flyktningeprogram.

Harstad kommune og Kultur i Troms legger sammen til rette for oppholdet i Harstad. Nikan Khosravi er det tredje fribymusikeren i Harstad. 

Abazar Hamid fra Sudan var første fribymusiker, og kom til Harstad i 2014. I 2016 kom afghanske Hamid Sakhizada, og nå i 2018, iranske Nikan Khosravi.