Harstad er verdens første friby for musikere, og arrangerer konferansen «Ly for stormen» for andre gang. Årets tema er «Fra forspilte muligheter til et rikere samfunn», og inkluderer navn som styreleder i norske PEN, William Nygaard, komiker Yousef Hadaoui, den vietnamesiske kunstneren og aktivisten Mai Khoi samt en rekke andre navn knyttet til ytringsfrihet og kunstnerisk virke.

Ungdom og ytringsfrihet

Barn og unges kommunestyre i Harstad starter konferansen med tema «Barn, unge og ytringsfrihet, nå tar vi grep!». Undersøkelser viser at unge - både før og nå - ikke er så opptatt av demokrati. Fredssenteret i Narvik har tatt utfordringen og vil ha et eget opplegg med medlemmene i de unges kommunestyre rundt ytringsfrihet.

Friby

Harstad er verdens første friby for musikere.  Annet hvert år tar Harstad imot en musiker som er drevet på flukt på grunn av mangel på ytringsfrihet i sitt hjemland. I Harstad får musikerne et fristed for å virke som profesjonelle artister sammen med andre musikere i Harstad, i Troms fylke og i landet for øvrig.  Samtidig får musikerne en trygg havn og en plattform for å nå ut med sitt budskap og sin musikk til hele verden.

Dele uttrykk

Å være en friby for musikere gir Harstad en unik mulighet til å dele kulturelle uttrykk.  Mange organisasjoner rundt om gjør et godt arbeid for å fremme kulturelt mangfold, toleranse og sette spørsmål om menneskerettigheter på dagsorden.  Flere av disse organisasjonene er til stede og vil presentere sitt arbeid på årets «Ly for stormen».  I tillegg bidrar flere artister med musikalske innslag, blant annet av Mai Khoi .

Tøffeste musikeren i verden

Mai Khoi var den fremste og mest elskede popstjernen og selebriteten som ble menneskerettsaktivist i ettpartistaten Vietnam. Khoi gikk i opposisjon til regimet i 2016 da hun nominerte seg selv som kandidat til parlamentet. Det førte til at hun fikk forbud mot å opptre og har fått studioet stormet av politiet under plateinnspilling. Hun har fått støtte fra Barak Obama og har demonstrert alene på fortauskanten i Hanoi mot Donald Trump. Det førte til at hun mistet leiligheten sin, en utkastelse hun sendte direkte på Facebook – fra Hanoi, Vietnam. Hun nekter å bøye seg og fortsetter sin kunstneriske virksomhet – fra Vietnam. Hun er den tøffeste musikeren jeg har truffet i hele mitt liv, sier Arne Berg i P2s Jungetelegrafen. Amerikanske ABC news skrev nylig om henne: She's been called the Lady Gaga of Vietnam, but Mai Khoi arguably has less in common with Gaga than the Russian activist group, Pussy Riot.”

Svart humor

Yousef Hadaoui​ er en norsk komiker fra Bøler i Oslo. Han har drevet med komedie i ulike former i flere år og vært på TV siden 2010. Han er også en aktiv samfunnsdebattant og forkjemper for samfunnskritisk satire, et tema han blant annet har snakket om på NRK. Han har også ytret at norsk media er for feige angående å lage humor om fordommer og religion.  2014 startet han Youtube-kanalen og Facebook-siden Svart humor hvor han legger ut egenproduserte skjult kamera-innslag, tidligere tv-opptredener og andre komikeres innslag som faller under paraplyen «Svart Humor». Han fikk raskt en lojal følgerskare. I 2017 ble Svart humor også et eget TV-program på NRK3 og Hadaoui ble nominert til beste mannlige programleder foran Gullruten 2017.

Konsert

Tradisjonen tro avsluttes konferansen med en konsert. I år er det Marja Helena Fjellheim Mortensson med ensemble. Her fremføres et nyskrevet verk skrevet av Rawdna Carita Eira, og musikk komponert Håvard Lund.

Velkommen til konferanse!

Program: 

Dato/Sted: 23. oktober på Scandic Harstad (Nordic Hall)
Tema: "Fra forspilte muligheter til et rikere samfunn"

08.30 – 10.00: Barn og unges kommunestyre: Barn, unge og ytringsfrihet, nå tar vi grep!

10:00 - 10:30 Registrering

10:30 Åpning ved Harstads ordfører Marianne Bremnes

10:40 Bård Borch Michalsen i samtale med William Nygaard

11:10 PRESENTASJONER

It takes a village
Presentasjon av JM Norways prosjekter ved Ane Carmen Roggen

Mangfoldige byer: Innovasjon i integrering
Presentasjon av prosjektet ved Professor Marit Aure, Universitetet i Tromsø

Orpheus XXI
Presentasjon av prosjektet ved Moslim Rahal
Musikalsk innslag fra prosjektet

ICORNs
ICORNs rolle i prosjekter og integrering ved direktør Helge Lunde

12:30 Lunsj

13:30 Mai Khoi
Kunstnerisk innslag

13:40 Dialogsamtale:
Mai Khoi og Jan Lothe Eriksen

14:00 Panel:

  • William Nygaard – Styreleder Norsk Pen
  • Helge Lunde – Direktør ICORN
  • Marit Aure – Professor UiT
  • Jan Lothe Eriksen – prosjektleder SafeMUSE
  • Ane Carmen Roggen – JM Norway

15:00 Yousef Hadaoui
Avslutning, refleksjon og litt humor.

Moderator gjennom dagen - Bård Borch Michalsen

Kveldsprogram

18:00 Middag

20:00 Konsert

DUVVENE
Marja Helena Fjellheim Mortensson i nyskrevet verk av Rawdna Carita Eira (tekst) og Håvard Lund (musikk).

Ensemble:

  • Marja Helena Fjellheim Mortensson (vokal)
  • Håvard Lund (bassklarinett)
  • Roger Ludvigsen (gitar)
  • Marianne Halmrast (bass)
  • Ingar Zach (perkusjon)

 

Pris: kun dag/hele konferansen 495,-/1295,-
Påmelding sendes til : stine@harstad.folkebibl.no
(Eventuelle hotellbehov kan skrives inn ved påmelding da vi har reservert et begrenset antall rom på Scandic til avtalepris)

Konferansen arrangeres i samarbeid med Troms fylkeskommune/Kultur i Troms

Velkommen til konferanse!