Beskrivelse av tjenestene

Fysioterapi barn og unge skal fremme selvstendighet, mestring og fysisk funksjon ut fra individuelle ønsker og behov. Vi har fokus på barns motoriske utvikling, fysiske aktiviteter i lek og læring. Fysioterapeuter undersøker, vurderer og gjennomfører målrettet trening og stimulering for å øke fysisk funksjon. Fysioterapeutene foretar kartlegging, trening og stimulering, veiledning og tilrettelegging på barnas daglige arena. Fysioterapeut gir bistand og veiledning ved behov for og ved opptrening i bruk av hjelpemidler og velferdsteknologi i hverdagens aktiviteter.Fysioterapitjenesten er en del av helsestasjon- og skolehelsetjenesten.
 
Ergoterapi for barn og unge skal fremme selvstendighet, mestring, aktivitet og deltakelse ut fra individuelle ønsker og behov.
Målet med ergoterapi kan være funksjonell bruk av kropp og sanser i lek, læring, sosial samhandling og dagliglivets aktiviteter gjennom trening og opplæringstiltak. Ergoterapeut gir også bistand og veiledning ved behov for og ved opptrening i bruk av hjelpemidler og velferdsteknologi i hverdagens aktiviteter.
 

Hvem kan få tilbud om fysio- og ergoterapi

Tjenestene gis til barn og unge inntil fylte 18 år med ulike funksjonsvansker og utfordringer i motoriske utvikling og med aktiviteter og deltakelse på ulike arenaer i hverdagen. Dette kan være barn med medfødte kroniske lidelser, utviklingsforstyrrelser eller akutt sykdom eller skade. Mange av barna vi møter har sammensatte vansker med behov for tverrfaglig oppfølging.
 
 

Slik søker du om fysioterapi og ergoterapi


Barn og unge ved foresatte kan selv søke om tjenester fra fysio- og ergoterapitjenesten. For at vi skal vite hva barnet trenger hjelp til, må dere fylle ut et søknadsskjema om fysioterapi og ergoterapitjeneste.  https://harstad.kommune.no/eknet/docs/pub/DOK01191.pdf


Foreldre/foresatte kan også kontakte helsestasjonen, fastlegen, barnehagen/skolen eller andre instanser i kommunen for å få hjelp til å fylle ut og sende søknad for barnet.


Søknad sendes til:  
Harstad kommune
Postmottak v/koordinerende enhet
9479 Harstad

 

Transport til behandling

Hvis du kan forflytte deg ut av hjemmet, men av ulike årsaker har vansker med å komme deg til fysioterapeut (for eksempel med bil eller rutegående transport) kan du ha rett på tilrettelagt transport. Fysioterapeuten du er i kontakt med vil informere deg om dette. Informasjon finnes også på https://pasientreiser.no/

 

Pris for tjenestene

Fysioterapi:
Barn under 16 år må ikke betale for behandling hos fysioterapeut. De over 16 år betaler en offentlig fastsatt egenandel for behandling hos fysioterapeut inntil opptjent rett til frikort. For mer informasjon om egenandel og takster for fysioterapi se: https://helsenorge.no/betaling-for-helsetjenester/betaling-hos-fysioterapeut
 
Ergoterapi er en gratis tjeneste.
 
 

Fysioterapi på institutt

Dersom barnet ditt trenger fysioterapi kan det også få behandling på et av de fysikalske instituttene i Harstad kommune. I oversikten over de fysikalske instituttene på informasjonssiden til Fysioterapeuter med driftsavtale, finner du informasjon om hvordan du går frem for å komme i kontakt. 
 
 
 
 
 
 

Fysioterapi på helsestasjon

Fysioterapeutene er jevnlig til stede på kommunens helsestasjon. Her har de ansvar for gjennomføring av 4 mnd gruppe der det blant annet informeres om motorisk utvikling, gir tips til stimulering av barna og svarer på spørsmål som foreldrene har.
Fysioterapeuten har også faste tider som er satt av til åpen helsestasjon. Her kan foreldre få veiledning om barns motoriske utvikling, og ved behov, henvises videre til oppfølging av fysioterapeut. Foreldre som ønsker/har behov for råd og veiledning for sitt barn tar dette opp med helsesykepleier. Helsesykepleier setter opp avtale med fysioterapeut.
Eksempler på vanlige tema:  
• asymmetri/skjevhet
• forsinket motorisk utvikling
• fotproblematikk.
I de aller fleste tilfellene er det tilstrekkelig med råd og veiledning om stimulering og tiltak som kan gjøres hjemme.
 
 

Fysioterapi og ergoterapi i barnehage og skole

Fysio- og ergoterapeuter samarbeider med barnehager og skoler ift individuell oppfølging og tilrettelegging for barn i deres daglige miljø.
Vi har tett dialog med foresatte og ansatte for å finne gode løsninger på aktivitetsvansker, og legge til rette for at barn får leke, lære og utfolde seg gjennom hele barnehage- og skoledagen.
Fysioterapi er en del av kommunens skolehelsetjeneste. Alle barne- og ungdomsskoler i kommunen har en egen kontaktfysioterapeut.
Informasjon om skolehelsetjensten.

 

Gruppetilbud

Deler av tilbudet som ytes av fysioterapitjenesten for barn og unge er basert på behandling i grupper. 
- Bassenggruppe
- Klatregruppe