Til sammen er 172 000 kubikkmeter forurenset sjøbunn hentet opp fra havna og lagt bak tykke stålvegger ved Seljestad.

Deponiet er dekket til, byen har fått både ny kai og 28 000 kvadratmeter nytt næringsareal i havna. Ute i sjøen er et område på størrelse med 63 fotballbaner dekket med ren sand og grus.

Blant de første som er ferdig 
Forurenset sjøbunn som virvles opp av båttrafikk og havstrømmer, er en daglig kilde til miljøgifter i for fisk og sjødyr. Et kjempestort opprydningsarbeid i Harstad og 16 andre steder i landet gjør at vi får fjernet gamle miljøsynder fra kretsløpet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Interaktiv animasjon – lær om sjøbunnopprydning

Harstad er det tredje av de 17 områdene i den nasjonale handlingsplanen for forurenset sjøbunn som er ferdig ryddet opp, etter Tromsø og Oslo. Trondheim står for tur i 2015-17.

Prosjekt til 180 millioner kroner
Opprydningen i Harstad har vært et omfattende prosjekt for staten, kommunen og lokal industri. Miljødirektoratet har ansvar for å følge opp handlingsplanen for forurenset sjøbunn, og har bidratt med 61 millioner kroner fra staten til opprydningen.

Ren havn - deponi.jpg
Figur 1 Fylling og tildekking av deponiet i Harstad. Foto: Kystverket.

For Kystverket har det vært viktig å øke innseilingsdybden i Harstad havn. Kystverket har betalt 25 millioner kroner, og gjennomført mudring og deponering på vegne av seg selv og kommunen.

Den største summen har Harstad kommune selv betalt, 87 millioner kroner, som har gått både til opprydning og utbygging av havn og brygge. Fylkesmannen har stilt miljøkrav og kontrollert at kravene er overholdt.

Viktig bidrag fra lokal industri
Forurensningslovens utgangspunkt er at det er forurenser som skal betale for opprydning. Men når forurensningen har pågått over mange tiår og stammer fra mange ulike kilder som kanskje ikke lenger eksisterer, er det aktuelt at det offentlige også bidrar.

I Harstad har lokal industri deltatt aktivt i opprydningen, ved å bidra med til sammen 7 millioner kroner, rydde opp på egne tomter og forbedre utstyr og arbeidsrutiner.

Statsråden i Harstad
Formiddagen fredag 5. september kom klima- og miljøminister Tine Sundtoft til Harstad for å markere at opprydningsarbeidet var ferdig.

– Vi har et ansvar for å ta vare på naturen vår, og havet er intet unntak. Derfor er det viktig at vi gjennomfører prosjekter som dette i Harstad. Jeg synes det er svært positivt at dette også har vært en opprydningsdugnad. Når flere bidrar, blir resultatet mye bedre, sier Tine Sundtoft.

Statsråden fikk en omvisning i havna av Harstad kommune og Kystverket, og Miljødirektoratet var til stede for å kunne svare på spørsmål om det nasjonale arbeidet med opprydning av forurenset sjøbunn.

– Harstad kommune, Kystverket, lokal industri og fylkesmannen har gjort en kjempejobb, og gitt Harstad en renere og mer funksjonell havn til nytte for både innbyggere og næringsliv i byen. Det er all grunn til å rose alle som har deltatt i prosjektet for det arbeidet som er gjort, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Miljøgifter fjernet fra havna
Beregnet mengde av ulike miljøgifter som enten er lagt i strandkantdeponiet eller dekket til med ren sand og grus:
- 4450 kilo bly
- 33,7 kilo kvikksølv
- 607 kilo PAH (tjærestoff)
- 14,3 kilo PCB
- 48,8 kilo kadmium

Veien Framover
Arbeidet utført skal overvåkes i 10 år framover, overvåkinga gjennomføres med dykkerinspeksjoner av tildekkingslaget og strandkantdeponiet, i tillegg skal det settes ut «passive prøvetakere» og blåskjell til å finne ut om det er noe lekkasje fra deponiet.

I januar 2015 har Multiconsult AS blitt tildelt kontrakten for overvåking av «Strandkantdeponiet» ved Seljestad samt overvåking av tildekkingslaget. Overvåkinga skal foregå i juni måneder 2015 til 2017. I 2017 skal Fylkesmannen i Troms vurdere resultatene fra overvåkinga og analysere om det finnes noe avvik og hvordan mulig avvik kan rettes.