Det er etter pålegg fra Klima og forurensningsdirektoratet (KLIF) utført en rekke miljøundersøkelser av bunnsedimenter og bunnlevende organismer i Harstad havn som har påvist høye konsentrasjoner av miljøgiftene tributyltinn (TBT), polyaromatiske hydrokarboner (PAH), og polyklorerte bifenyler (PCB). Harstad havn er i tillegg omfattet av kostholdsråd som er begrunnet i forurensning av PCB, bly og kadmium.

Harstad kommune har konkludert med at det er nødvendig å iverksette tiltak for å redusere forurensningen i havna for å nå det langsiktige miljømålet om oppheving av kostholdsrådet. Det er nødvendig å stoppe/begrense utslippene fra land før tiltak i sedimentene kan iverksettes. Området gjelder hele Harstad indre havn mellom Trondenes kirke og Gangsås.

Som grunnlag for prosjektering av en helhetlig tiltaksplan for Harstad havn vil kommunen utarbeide en bruksplan for aktivitet i havnebassenget og i tilliggende områder på land. Bruksplanen vil illustrere dagens og fremtidig bruk av dette området, inkludert seilingsdybder, seilingsmønster, aktuelle utbyggingstiltak/opparbeidelse av nye landarealer som kan benyttes til deponering samt generell bruk.

Ut fra rene miljømessige vurderinger vil størstedelen av de forurensede områdene i Harstad havn i prinsippet kunne dekkes til med rene masser. I seilingsleden samt andre korridorer hvor det er nødvendig med vanndyp større enn 3 meter og/eller områder med sterk strøm vil det være nødvendig med mudring og deponering av massene. Andelen arealer som kan dekkes til avgjøres på bakgrunn av seilingsmønster, seilingsdyp og generell bruk av havna ihht bruksplanen.

På bakgrunn av dette har Harstad kommune engasjert Rambøll, Akvaplan Niva og Niva som eksterne konsulenter til arbeidet med utarbeidelse av en helhetlig tiltaksplan. Denne planen skal beskrive aktuelle tiltak for å stanse forurensning fra land, detaljprosjektere alle tiltak i sjø med hensyn til rekkefølge, tidsramme, kostnader og ansvar. Planen skal også beskrive tiltak for kostnadseffektiv opprydding og vurdere stranddeponier på Larsneset og Seljestad. Gjennomføring av tiltakene skal kobles opp mot Kystverkets planlagte farledsutdyping inn til offentlig fiskerikai i Harstadbotn i 2012.

Finansiering av miljømudring i Harstad havn vil bli fordelt mellom kommune, fylkesmann og klima- og forurensningsdirektoratet samt private aktører/forurensere.

For å hindre spredning av forurensning etter opprydding er det viktig å sikre en helhetlig og kostnadsbesparende prosess ved å samkjøre miljømudring og kystverkets utdyping av farled med eventuelle utdypinger/ utbygginger til private aktører. Harstad kommune ønsker derfor innspill fra aktører med interesse i området.

Innspill til tiltaksplan eller bruksplan sendes elektronisk til Harstad kommune, epost:
postmottak@harstad.kommune.no
Frist: 12.04.10

Ved spørsmål eller ytterligere informasjon kontaktes prosjektleder Anja Julie Nilsen på e-post: anja.julie.nilsen@harstad.kommune.no